Вода є фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального та вірусного походження. Однак, небезпеку для здоров’я становлять ще й різноманітні хімічні сполуки, що можуть бути у питній воді. Важливим є те, що деякі хімічні речовини (зокрема нітрати) навіть при високих концентраціях ніяким чином не змінюють органолептичні властивості (смак, запах, каламутність, прозорість). Єдиним дієвим способом дізнатись щодо показників безпечності та якості води, яку споживаємо із криниць, колодязів, кюветів, каптажів тощо є проведення лабораторних досліджень.
І хоча нітрати у питній воді навіть при значних перевищеннях нормативних значень дуже рідко спричиняють гострі отруєння, проте мають надзвичайно токсичний вплив на організм людини, і особливо небезпечним є для дітей раннього віку (від 0 до 3р.), з чим безпосередньо пов’язане виникнення такого захворювання як водно-нітратна метгемоглобін
...
Читати далі »