Вода є фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального та вірусного походження. Однак, небезпеку для здоров’я становлять ще й різноманітні хімічні сполуки, що можуть бути у питній воді. Важливим є те, що деякі хімічні речовини (зокрема нітрати) навіть при високих концентраціях ніяким чином не змінюють органолептичні властивості (смак, запах, каламутність, прозорість). Єдиним дієвим способом дізнатись щодо показників безпечності та якості води, яку споживаємо із криниць, колодязів, кюветів, каптажів тощо є проведення лабораторних досліджень.
І хоча нітрати у питній воді навіть при значних перевищеннях нормативних значень дуже рідко спричиняють гострі отруєння, проте мають надзвичайно токсичний вплив на організм людини, і особливо небезпечним є для дітей раннього віку (від 0 до 3р.), з чим безпосередньо пов’язане виникнення такого захворювання як водно-нітратна метгемоглобінемії (навіть призводить до летальних випадків).
Важливо пам’ятати, що найбільш доступні способи очистки води, зокрема, такі як кипятіння, відстоювання та значна частина побутових фільтрів ніяким чином не знижують вміст в ній нітратів, а інколи, навпаки, збільшують її токсичність. Однією із найбільш вагомих та поширених причин забруднення води нітратами у колодязях та каптажах є порушення вимог облаштування та утримання джерел водопостачання.
За результатами моніторингових досліджень взірців води, що відбирались із колодязів на території Варвинського району реєструвались випадки перевищень нормативних рівнів за вмістом нітратів.
Для уникнення отруєнь нітратами рекомендуємо:
1.Не вживати воду із децентралізованого водопостачання невідомих та тих, у воді вміст нітратів перевищує нормативні показники (50,0 мг/дм3).
2.Для харчування дітей віком до 3-х років використовувати бутильовану воду, яка має відповідну супровідну документацію.
3.У разі наявності на присадибній території джерел забруднення (гній, вигрібні ями, туалети, мінеральні добрива, тощо) на відстані не м.20м від криниці – здійснити заходи з їх ліквідації.
4.З обережністю застосовувати мінеральні та органічні добрива.
|