Головна
Реєстрація
Вхід
Неділя
05.05.2024
16:16
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2018 » Жовтень » 31 » Що таке ботулізм і як від нього вберегтися
12:13
Що таке ботулізм і як від нього вберегтися

В Чернігівській області зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм.

Лабораторією ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» підтверджено діагноз «ботулізм»:

1-й випадок -  32- річному жителю міста Чернігова, який потрапив в лікарню після вживання риби в'яленої, купленої в торгівельній мережі. та 

2-й випадок - 43 - річному жителю міста Славутич, який потрапив в лікарню після вживання риби в'яленої домашнього приготування.

Після введення полівалентного ботулінічного антитоксину стан хворого задовільний.

Як врятуватись від ботулізму

Ботулотоксин не призводить до зміни кольору, запаху або смаку їжі, таким чином виявити наочно заражені продукти неможливо, тому вкрай важливо дотримуватися профілактичних заходів на випередження.
Які саме продукти викликають інфекцію та як вберегтися?

Захворювання на ботулізм може виникнути після вживання в'яленої (не свіжої) риби різного типу, , придбаної в супермаркеті або магазині, сумнівної якості.

Захворювання має важкий перебіг і може закінчитись летально.

Ми закликаємо не ризикувати і не вживати рибу вялену або копчену сумнівної якості.

Що таке ботулізм Ботулізм - це важке інфекційне захворювання, яке протікає дуже гостро. Його збудником є бактерія Clostridium botulinum, яка виділяє ботулотоксин - найсильніший з відомих науці органічних токсинів. Він витримує температуру до 120 °С та характеризується ураженням нервової системи, що тим не менш не заважає цьому токсину бути головною складовою відомого косметичного препарату "ботокс". Інфікування відбувається в результаті вживання продуктів харчування, які були заражені власне токсином ботулізму, чи збудниками цього захворювання. Як правило, такими продуктами є консерви, м'ясо, ковбасні вироби, риба. Крім того небезпечними є брудні овочі та фрукти, де можуть міститися збудники хвороби. Токсин практично миттєво вражає нервову систему і викликає сильне отруєння всього організму. Уже в перші години після інфікування хворий відчуває себе дуже ослабленим, його буде лихоманити, з'являється дискомфорт у шлунку. Як правило, такі ознаки ботулізму проявляються одразу у всієї родини, які разом їли заражену ботулізмом їжу. На частку "сімейних" випадків припадає близько 38 % всіх випадків ботулізму. Симптоми ботулізму При ботулізмі інкубаційний період (проміжок часу між моментом зараження і появою перших симптомів) триває від кількох годин до п'яти днів. Чим коротший інкубаційний період, тим важче протікає захворювання.

Захворювання воно проявляється наступними симптомами: Біль в животі; Нудота; Діарея; Здуття живота, запор; Головний біль; Температура тіла підвищується й знижується через добу; Нездужання і загальна слабкість; Порушення в роботі серця; Головними симптомами , які відрізняють ботулізм від харчового отруєння є: Двоїння в очах, інші порушення зору; Слабка реакція зіниць на світловий подразник; Слабкість у м'язах, починається з потиличних. Хворий погано утримує голову вертикально; Зміна тембру голосу; Обличчя стає малоемоційним, схожим на маску; Важко ковтати і висовувати язика; Дихання поверхневе; Млявість, при цьому чутливість зберігається; Слизова ротової порожнини має яскраво-червоний колір; Сухість у роті; На корені язика накопичується слиз;

Перша допомога хворому до приїзду лікаря:

  • негайно викликати швидку допомогу.
  • промивати шлунок до чистої води,
  • дати хворому прийняти сорбенти (активоване вугілля, ентеросгель).
  • захворювання Ботулотоксин не призводить до зміни кольору, запаху або смаку їжі, таким чином виявити наочно заражені продукти неможливо, тому вкрай важливо дотримуватися профілактичних заходів на випередження.

Профілактика харчового ботулізму ускладнена в зв'язку з широким розповсюдженням бактерій ботуліна в природі і його стійкістю до несприятливих умов навколишнього середовища.

- Перед вживанням продукти, зокрема гриби, на які припадає 70% усіх випадків інфікування хворобою, необхідно прогріти при температурі 120°C 30 хв.

- Копчена риба,ковбасні вироби та сало повинні зберігатися при температурі не вище 10°C У випадку виникнення підозри в недотриманні магазином чи торговцем на ринку відповідної температури зберігання риби та ковбасних виробів, краще взагалі нічого не купувати в цьому місці.

- Фрукти та овочі повинні бути свіжими, а також ретельно очищатися від пилу і бруду. Перезрілі та зіпсовані продукти використовувати до вживання не бажано.

- Якщо один з членів родини хворіє на ботулізм, слід негайно продезінфікувати посуд, з якого він обідав, та його одяг.

В Україні вже 3 роки немає вакцини від ботулізму

 

Переглядів: 218 | Додав: naumenkoav2017 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz