Традиційний сезон кавунів і динь в Україні починаєтьч в серпні, але через глобальні зміни клімату, ягоди вже зараз массово дозрівають в усіх регіонах і зявляються в продажі в середині липня. Проте їсти їх потрібно обережно.
Кавуни і дині, що достигли до середини липня, максимально накопичують нітрати, які потрапляючи в організм, є небезпечним концерогеном. Гранично допустима норма концентрація нітратів для кавунів неповинна перевищувати 60мг/кг, для динь – 90 мг/кг. Найчастіше рівень нітратів перевищує норму у динях.
Ознаками нітратів у кавуні є: жовті грунтові плями на корі, помаранчевий відтінок мякоті, слиз навколо насіння. Насторожити вас повинні і грубі білясті волокна і пустотіла мякоті. Кавун повинен бути чисти і цілим. Ніколи не купуйте кавун з пошкодженою шкіркою. Зберігати розрізаний кавун потрібно в холодильнтку.
Важливе правило: ніколи не купуйте розрізаний кавун! Адже перед тим як розрізали, його ніхто не миє. За таких обставин на мякоть потрапляють небезпечні мікроорганізми, що загрожує розвитком кишкових інфекцій.
При покупці кавунів, необхідно дотримуватися простих правил:
- Не придбавати баштанні на стихійних ринках, уздовж доріг, де вони вбирають в себе містяться в автомобільних вихлопах важкі метали;
- Не придбавати нарізані, биті, м'яті кавуни, щоб уникнути попадання мікроорганізмів, що знаходяться на їх поверхні, всередину і забруднення м'якоті. Нарізаний кавун неможливо ретельно вимити, тому вживання таких баштанних в їжу може послужити причиною виникнення захворювань гострими кишковими інфекціями;
- придбавати кавуни необхідно на об'єктах, де є умови для їх реалізації (місце торгівлі має бути обгороджене, перебувати під навісом. Кавуни повинні бути розкладені на товарних лотках, а не звалені в купу на землі, щоб через мікротріщини не проникала бруд і хвороботворні мікроорганізми. При торгівлі з кошиків, лотків та ін. забороняється ставити їх на землю, для цієї мети повинні бути складні підставки);
- вимагати у продавців документи, що гарантують якість і безпеку реалізованих баштанних;
- перед вживанням ретельно промити кавун чи диню під проточною водою.
|