Головна
Реєстрація
Вхід
Понеділок
06.05.2024
16:22
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2018 » Березень » 23 » Профілактика туберкульозу
12:50
Профілактика туберкульозу

Щороку 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. У цей день світова спільнота звертає увагу населення планети на серйозну проблему сучасності, що становить загрозу здоров’ю людей в усьому світі.

За офіційними даними ВООЗ, у світі близько 9,6 млн. осіб хворіють на туберкульоз, щорічно близько 1,5 млн людей помирає внаслідок цього захворювання.

Туберкульоз є однією з причин смертності внаслідок інфекційних хвороб. Понад 95% летальних випадків від туберкульозу реєструється в країнах з низьким рівнем життя.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікобактерією туберкульозу, що передається повітряно-крапельним шляхом. Основним джерелом інфекції є хворі на туберкульоз з відкритими формами, тобто ті хворі, що виділяють збудника в навколишнє середовище разом з мокротинням під час кашлю, чхання, в розмові. При цьому збудник інфекції має здатність розповсюджуватися в радіусі 2-6 метрів. Один хворий протягом року може заразити 5-10 осіб, що контактують з ним.

Найчастіше туберкульоз розвивається у людей з ослабленою імунною системою. На жаль, рівень поширення туберкульозу в Україні характеризується високим ризиком інфікування населення, більшість з якого навіть не підозрює небезпеку зараження, контактуючи з хворими у транспорті, магазинах, місцях масового перебування людей тощо.

Особливістю хвороби є те, що тривалий час вона розвивається в організмі людини без будь-яких зовнішніх ознак. Коли ступінь ураження мікобактерією туберкульозу, стає ширшим, у людини з’являються симптоми хвороби — це кашель понад 2 — 3 тижні, втрата ваги, потовиділення вночі, тривале підвищення температури.

Якщо говорити про діагностику захворювання, то сьогодні флюорографія не є основним методом виявлення туберкульозу. У Київському обласному протитуберкульозному диспансері є обладнання «Джин Експерт», яке здійснює мікроскопію мокротиння. Апарат дозволяє за декілька годин не тільки підтвердити діагноз, а й визначити чутливість мікобактерії туберкульозу до ліків. При цьому в роботі з «Джин Експерт» контакт лаборантів з біоматеріалом практично відсутній.

За 2017 року на туберкульоз органів дихання захворіло в Варвинському районі 6 чоловік, що на 18% меньше, ніж за аналогічний період 2016 року (8 вип.). Інтенсивні показники відповідно склали 35,08 на 100 тис.нас. проти 46,24 у 2016 році.

Проте, епідемічна ситуація в області та районі із захворюваності на туберкульоз залишається нестійкою. Захворюваність реєструвалася у 3 населених пунктах району: Калиновиця – 2 випадки, Брагінц – 1 випадок, Дащенки – 1 випадок, Варва – 1 випадок, Журавка – 1 випадок.

Відмічається зниження захворюваності на туберкульоз із розпадом.

Із числа декретованих контингентів захворіло на туберкульоз у 2017 році 1 чоловік (житель Калиновиці).

Всього в районі на диспансерному обліку знаходиться 11 хворих на активний туберкульоз.

Від туберкульозу в Варвинському районі хворі не помирають. Діагноз «туберкульоз» після смерті не встановлювався.

Протягом 2017 року підлягало флюорографічним оглядам – 7930 чол., обстежено – 7340 чол., що становить – 92,56%. На протязі 2017 року в районі працював пересувний флюорограф: підлягало оглядам – 1083 чол., оглянуто – 998 чол., що становить – 92,15%.

Протягом 2017 року за мед.допомогою в поліклініку ЦРЛ, звернулося 75 осіб з довготривалим кашлем, у яких 3-х разово досліджено мокротиння методом мікроскопії. З них виявлено збудника туберкульозу – 3 чол.
 

Основним засобом профілактики по захворюваності на туберкульоз серед дітей є проведення туберкулінодіагностики – щорічно. В нашому районі за 6 місяців 2017 року виконано на 15%.

Кошти із місцевого бюджету на придбання туберкуліну виділися і придбаний у квітні місяці в кількості 3240 доз, на суму 65199,20грн.

В районі рішенням восьмої сесії Варвинської районної ради сьомого скликання від 6 грудня 2016 року була затверджена «Районна цільова соціальна програма протидії захворюванню на туберкульоз на 2017 - 2018 роки». Програмні заходи спрямовувалися на покращання епідемічної ситуації з туберкульозу, профілактику, раннє виявляння та своєчасне лікування.

Завдяки проведеним заходам епідемічні показники у 2016 році в області дещо покращилися :

  • смертність від всіх форм туберкульозу не реєструється;
  • хворих на деструктивний туберкульоз легень не реєструється;
  • виявляння туберкульозу серед осіб груп ризику методом мікроскопії мазка мокротиння становить 50%;

Висновок: зменшення захворюваності туберкульозом не означає зниження інтенсивності епідпроцесу. Тому протитуберкульозні заходи потребують значної активізації.

 

Рекомендуємо:

1. Всим контактним у вогнищах туберкульозу проводити хіміопрофілактику;

2. Всим дорослим обов*язково щорічно проходити флюорографічне обстеження;

3. Всим дітям проводити обов’язково щорічо туберкулінодіагностику з метою профілактики туберкульозу.

4. При постійному кашлі та підвищенні температури тіла всим хворим негайно звертатися до лікаря за медичною допомогою, не зволікати;

5. Проводити профілактичні заходи соціально-економічного характеру:

- оздоровлення умов зовнішнього середовища;

- укріплення здоров'я населення;

- поліпшення харчування та життєво-побутових умов;

- розвиток фізичної культури й спорту, проводити загартування організму;

- проведення заходів по боротьбі з алкоголізмом, наркоманією, палінням та іншими шкідливими звичками

6. Рання діагностика, що полягає у щорічних флюорографічних оглядах та організація своєчасного якісного лікування хворих є також вагомою ланкою у боротьбі з епідемією туберкульозу та попередження поширення серед населення.

 

Тож варто наголосити на тому, що своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для його ефективного лікування. Не зволікайте проведенням туберкулінодіагностики у дітей, профілактичними флюорографічними оглядами, дотримуйтеся здорового способу життя, раціонального повноцінного харчування, правил особистої гігієни – це стане запорукою здоров’я та вагомим кроком на шляху протидії епідемії.

Переглядів: 264 | Додав: naumenkoav2017 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz