Літнє тепло в розпалі,але разом з тим підвищення температури повітря створюються благоприємні умови для розмноження збудників інфекційних захворювань. Разом з порушенням санітарних правил в об»єктах торгівлі,на ринках і навіть в домашніх умовах при недотриманні вимог санітарних правил, при порушенні технології приготування страв, порушенні термінів та умов зберігання швидкопсуючих харчових продуктів – все це сприяє активізації мікроорганізмів, які викликають гострі кишкові інфекції,харчові отруєння.
Для всіх видів кишкової інфекції є характерним є те, що хвороботворні мікроорганізми перебувають у кишківнику людини чи тварини, а потрапляють в організм людини з їжею чи водою. Захворіти можна і через брудні руки.
Сприйнятливість людей до кишкових захворювань дуже висока, особливо часто хворіють діти, бо малятам важко виконувати правила гігієни, та й захисні сили слабші.
Росту хвороб сприяють погодні умови, купання у річковій воді і заковтування її, вживання не митих овочів та фруктів . Ще до попадання продуктів на кухню, необхідно запобігти їх зараженню! Продукти, які не підлягають термічній обробці( ковбаса, сир, масло, тощо) повинні упаковувати окремо від сирого м”яса, риби, напівфабрикатів. Швидкопсуючі продукти повинні зберігаютися в холодильнику при температурі +8 градусів Цельсія, існують терміни зберігання продуктів харчування і необхідно їх дотримуватись. Хочу звернути особливу увагу жителів району на те, що в літній період не варто купувати ковбасні вироби на ринках,так як не завжди витримуються умови зберігання та реалізації, а зачасту можна спостерігати той факт,що ковбасні вироби реалізуються загалом під палючим сонцем. звісно не всі такі нерадиві приватні підприємці, але як не прикро це констатувати на даний час зустрічаються і такі. Слід пам’ятати, посуд слід мити гарячою водою після кожного приготування їжі, по можливості ошпарювати окропом м”ясорубку та зберігати в місцях недоступних для мух. Овочі, фрукти, ягоди перед вживанням слід мити в проточній воді.
Молоко, яке реалізується в торгівельній мережі підлягає пастерізації, що зменшує кількість мікробів в ньому. Куплене молоко на розлив, або на базарі слід обов”язково кип”ятити.
Не останню роль у поширенні кишкових інфекцій відіграють мухи. Живуть вони в місцях багатих на органіку ( смітники, перегній, нечистоти ) перелітаючи в житлові приміщення, комахи сідають на харчові продукти і таким чином заражують їх збудниками хвороб, яких переносять на лапках і черевці. Щоб перекрити мухам доступ у приміщення, вікна необхідно засітчувати, для знищення комах використовуються липкі стрічки, мухобійки, різноманітні спреї.
Найнебезпечнішою є вода , що подається централізовано у водогонах, бо її піддають очищенню та знезараженню хлором, у нешкідливих для людини дозах. При купанні у річках та інших водоймах слід пам”ятати, що вода може бути зараженою виділеннями хворого чи носія інфекцій,і ні в якому разі не заковтувати воду.
І самий головний аспект, включає в себе регулярне миття рук, перед їжею та її приготуванням, після кожного відвідування туалету незабудьте використовувати мило. Мийте руки самі і привчить до цього своїх дітей, так як недостатнє виконання правил особистої гігієни може призвести до появи захворювання. Хворобу легше і дешевше попередити ніж потім лікувати.
|