Головна
Реєстрація
Вхід
Понеділок
20.05.2024
02:31
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2017 » Листопад » 7 » Менінгіт – це небезпечно.
15:25
Менінгіт – це небезпечно.

Менінгіт – це небезпечно.

В 2017 році в Києві спостерігається епідемічне неблагополуччя із захворюваністю на менінгококову інфекцію з блискавичним перебігом – це рідкісна патологія. Однак, нині вона є глобальною проблемою у світі та чи не найчастішою причиною смерті дітей від інфекційних хвороб. Підступність хвороби полягає в тому, що перші симптоми подібні до симптомів ГРВІ, а летальність може наступити протягом вже 24 годин після їх появи. Найчастіше причиною такої смерті є агресивний перебіг інфекції, яке, на жаль, лікарями не контролюється. Від цього можна померти протягом десяти годин і не мати діагнозу.
В 2017 році в Києві це вже третій летальний випадок:

третьою жертвою смертельної хвороби у Києві стала дворічна дівчинка. Напередодні у неї піднялася температура, батьки дівчинки звернулися до лікарів, але через 6 годин дитина померла від менінгіту..

Перший стався у травні – померло 4-місячне немовля,

другий випадок у липні – від менінгіту померла 4-річна дитина.

 

Що ж таке менінгіт?

Менінгіт - це інфекційне захворювання, протягом якого характеризується великим запалення спинного і головного мозку, його збудниками виступають різного типу віруси і бактерії. Менінгіт, симптоми якого проявляються в залежності від конкретного типу збудників, виникає або раптово, або в період декількох днів з моменту зараження. Якщо вчасно звернутись до лікарні, то захворювання можна повністю вилікувати. Якщо ж лікування "запустити", то наслідком може стати навіть смерть.

Перші симптоми нагадують грип або ГРВІ: висока температура, біль, іноді нудота.

 

Передача захворювання можлива під час пологів, через слизові, забруднену їжу і воду, через укуси комах і повітряно-краплинним способом.

Види менінгіту

В залежності від причин, що спровокували менінгіт, дане захворювання може бути інфекційним, інфекційно-алергічних, мікробним, нейровирусным, травматичним або грибковим, гнійним і серозним.

Симптоми:

Найчастіше він розвивається раптово, з різкого підвищення температури і появи блювоти (багаторазової і не приносить належного полегшення хворому). Через підвищення внутрішньочерепного тиску виникає сильний головний біль. На тлі загального стану у хворого виникає характерна поза, при якій відзначається напруження в області потиличних м'язів при одночасній вигнутості спини і підведених до живота зігнутих ногах, поява висипки, яка може зникати, симптоми характерні для ГРВІ. У разі несприятливого перебігу менінгіту або пізнього звернення за медичною допомогою до кінця тижня у пацієнтів відзначається коматозний стан, потім судоми, які поступово частішають і саме під час одного з чергових проявів хворий помирає.

При серозному менінгіті джерелом вірусу переважно виступають будинкові миші - збудник знаходиться в їх виділення (кал, сеча, носова слиз). Відповідно, зараження людини відбувається в результаті вживання продуктів, які зазнали подібного забруднення виділеннями. Захворювання відзначається у дітей від 2 до 7 років. Клініка захворювання може характеризуватися симптоматикою ГРВІ у комплексі з лихоманкою.

Тривалість інкубаційного періоду захворювання становить близько 6-13 доби. Прояви: слабкість, розбитість, насморк, температура тіла до 40 градусів, запорами, сильний головний біль та блювання, можливий біль в очах. Виражені випадки прояви захворювання супроводжуються типовою позою хворого, при якій його голова закинена, живіт втягнутий, ноги в колінних суглобах зігнуті.

При вірусному менінгіті характерна загальна інтоксикація і лихоманка. Перші два дні характеризуються: (головний біль, блювання, сонливість, млявість, скарги на нежить, кашель, біль у горлі і животі. Нормалізація температури відбувається в період 3-5 днів, в деяких випадках можлива повторна хвиля лихоманки. Тривалість інкубаційного періоду складає близько до 4-х днів.

Менінгіт вимагає обов'язкової госпіталізації.

Основу профілактики серозних менінгітів складає комплекс санітарно-гігієнічних заходів, направлених на запобігання забрудненню об’єктів довкілля збудниками, видалення і знешкодження нечистот, забезпечення населення безпечними в епідеміологічному відношенні водою та харчовими продуктами, своєчасне виявлення та звернення хворих за медичною допомогою, можливе проведення щеплень від менінгіту, терміном приблизно на 4 роки, однак повністю захиститися від захворювання на сьогоднішній день неможливо.

Це важливо знати про грип!

У Міністерстві охорони здоров'я України кажуть, що великої епідемії, швидше за все, уникнути не вдасться.

"Багаторічні спостереження за грипом, дані про імунітет до захворювання у здорових людей, а також низький відсоток вакцинації населення плюс погіршення соціально-економічної ситуації в Україні дозволяють прогнозувати збільшення кількості захворілих на 14%",

На запитання: « чи можливі в Україні всі три нові види грипу?». Є поняття, що стосується прогнозу на можливі віруси грипу, які повинні бути включені до складу вакцин. Коли прогнозується вакцина, вона за своїм складом повинна перекрити два віруси грипу А і один вірус грипу Б, щоб перекрити можливі варіанти.

В Україні очікуються три штами грипу – "Гонконг", "Брісбен" і "Мічиган" – які будуть атакувати українців разом з іншими жителями північної півкулі в епідеміологічному сезоні 2017-2018 .

Чи будуть циркулювати інтенсивно три віруси, чи два з них, чи один — покаже сезон, це можна буде сказати наприкінці сезону. Але вакцина прогнозується таким чином, щоб вплинути на максимальну кількість вірусів, які будуть..

Віруси грипу мають так звані значні і незначні мутації. Незначні – точкові, через які вони не сильно відрізняються від попередніх. Вірус "Мічиган" є похідним від пандемічного вірусу "Каліфорнія". В тому числі пам'ятати, що будь-який вірус грипу, Мічиган чи інші, небезпечний, особливо для певних груп населення – діти до 3 років, вагітні, старші 65 років та пацієнти з хронічними хворобами.

Симптоми "нового" грипу

Ознаки захворювання подібні до звичайного грипу: ломота в тілі, головний біль, сонливість, зниження чи відсутність апетиту, сухий кашель, підвищене потовиділення, підвищення температури тіла до 38,8-40 градусів, сухість слизових оболонок.

Однак у "Мічигана", малий інкубаційний період – один-два дні від зараження – і дуже швидкий розвиток хвороби. Особливо небезпечним є те, що вірус викликає ускладнення, відтак може спровокувати пневмонію, серозний менінгіт, енцефаліт.

Найкращі ліки від грипу

Який спосіб боротьби з вірусами грипу найефективніший – запитали ми. Краще за все захищає відстань від хворого, не контактуєте – не інфікуєтесь. Але якщо ви перебуваєте серед людей, то шанси заразитися значно зростають. Самоізолюватися в сучасному суспільстві не вийде. Тому вакцинація – найнадійніший спосіб.

В Україні зареєстровані вакцини від 5 виробників. Щоправда, української поки що не існує.

Вакцини проти грипу щороку оновлюються, але вони повинні пройти процедуру оновлення даних про штамовий склад. Буває, один з трьох вірусів змінюється, чи два. Усі три, як правило, не змінюються. Ця процедура займає якийсь час, вона зараз триває, і на деякі вакцини вже отримано висновки.

У нас зареєстровані: "Ваксігрип" (Франція), "Флюарикс" (Бельгія) та "Інфлувак" (Голландія). Ще – китайська та південнокорейська. Але їх ще немає в аптечній мережі.

 Де купити вакцину

Існують правила продажу вакцини через аптечну мережу.

Ліки проти грипу не безкоштовні, не входять до списку препаратів, які закуповуються за державні кошти.

Станом на сьогодні про вартість вакцини проти грипу точних даних немає. Проте минулого року одна доза цих ліків коштувала від 100 до 170 гривень. Для порівняння, за інформацією медиків, вартість лікування від грипу без ускладнень минулого року коштувала 400-500 гривень, а з ускладненнями, коли потрібно було вдаватися до антибіотиків – близько 1000 гривень.


 

Переглядів: 227 | Додав: naumenkoav2017 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz