Головна
Реєстрація
Вхід
Понеділок
20.05.2024
05:14
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2017 » Листопад » 28 » Це потрібно знати про ВІЛ/СНІД
10:25
Це потрібно знати про ВІЛ/СНІД

Що таке ВІЛ, і що таке СНІД? У чому різниця?

ВІЛ - це Вірус Імунодефіциту Людини, який вражає, в основному, імунну систему. СНІД - це Синдром Набутого Імунодефіциту, що є кінцевою стадією ВІЛ-інфекції. А якщо коротко, то ВІЛ-інфекція - це та стадія хвороби, коли вірус знаходиться в організмі, руйнує імунну систему, але ще немає зовнішніх проявів. СНІД - це стадія хвороби, коли організм людини вже не в змозі боротися з різними захворюваннями. Вони прогресують, і в результаті цього наступає смерть.

Чи можна заразитися ВІЛ /СНІДом через спілкування?

Існує три шляхи передачі ВІЛ-інфекції:

  • через кров, секрети і виділення;
  • статевим шляхом;
  • від матері до дитини.

Заразитися ВІЛ не можна: через рукостискання, обійми; через кашель або чхання; при використанні суспільного телефону; при відвідинах хворого в лікарні; через укуси комах; при користуванні суспільним туалетом; через їжу і посуд при сумісному мешканні; при купанні в басейні, лазні або ванні; через білизну і одяг.

Як уникнути зараження ВІЛ /СНІДом?

Для цього важливо пам'ятати, що це пов'язано з поведінкою людини. Понизити ризик зараження ВІЛ допоможе:

  • наявність постійного статевого партнера;
  • уникнення випадкових статевих зв'язків (при будь-яких випадкових статевих контактах необхідно використовувати презервативи). Це убереже не тільки від ВІЛ, але також і від інфекцій, що передаються статевим шляхом, гепатитів В і С;
  • використання індивідуальних шприців, голок і посуду для розчину, якщо людина є споживачем ін’єкційних наркотиків;
  • використовувана донорська кров повинна бути обов'язково протестована на ВІЛ;
  • для ВІЛ-позитивної матері, що годує (тільки після консультації у фахівця) застосувати штучне вигодовування дитини.

Чи можна заразитися ВІЛ/СНІДом через укус комахи?

Ні, не можна. Вірус у ферментах кровоссальної комахи після укусу ВІЛ-інфікованого відсутній. Ті нікчемні сліди крові, які залишаються на хоботку комара після укусу, не містять навіть сотої частини тієї необхідної для зараження концентрації ВІЛ. І потім, комар уприскує свій фермент, який не дає крові згорнутися, а не кров. А вірусу в цьому ферменті немає - вірус ВІЛ не живе у ферментах комара. Якби зараження через укус кровоссальної комахи було можливе, то ВІЛ були б заражені всі люди. Для повного заспокоєння можеш здати аналізу на ВІЛ, а це можна зробити в Центрі профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД або в лікувальному закладі за місцем проживання в кабінеті «Довіри», де всі дані реєструються анонімно.

Не дивлячись на те, що людина не має ніяких ознак хвороб, вона, сама того не підозрюючи, може передавати вірус іншим.

Які клінічні прояви ВІЛ/СНІДу?

ВІЛ-інфекція звичайно зовні ніяк не проявляється, проте імунна система людини реагує на вторгнення вірусу. Не дивлячись на те, що людина не має ніяких ознак хвороб, вона, сама того не підозрюючи, може передавати вірус іншим.

Процес боротьби імунної системи і вірусу триває до тієї стадії, коли вірус бере гору над захисними силами організму - починається стадія СНІДу. При СНІДі може спостерігатися лихоманка (температура висока або трохи більше 37 град.), діарея, втрата ваги до 10% і більш, нічні поти, запалення лімфовузлів, ангіна. Прояви СНІДу дуже різноманітні (так звані СНІД-асоційовані хвороби), оскільки на цій стадії будь-яка, навіть банальна, інфекція не пригнічується імунною системою організму людини.

Як лікують ВІЛ-інфікованих? Які способи виявлення інфекції застосовують? Чи використовують антиретровірусні препарати? Скількох коштує лікування?

Специфічне лікування ВІЛ-позитивних антиретровірусними (проти розмноження вірусу і руйнування імунної системи) проводиться в Центрі СНІД за показаннями, безкоштовно.


Скажіть будь ласка, чи можна заразитися СНІДом на прийомі у дантиста або гінеколога?

Можна, проте вірогідність заразитися на прийомі достатньо мала. Випадково заразитися ВІЛ-інфекцією, як грипом, неможливо. Зараження можливе, якщо не дотримуються стандартні правила дезінфекції і стерилізації інструментарію.


Добровільне консультування та тестування на ВІЛ Ви можете пройти:

В лікарні, на території обслуговування якої Ви мешкаєте, - в кабінеті «Довіра», кабінеті інфекційних захворювань, у дільничного/сімейного лікаря чи у любого медичного фахівця при зверненні за медичною допомогою.

Переглядів: 254 | Додав: naumenkoav2017 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz