Головна
Реєстрація
Вхід
Понеділок
20.05.2024
03:11
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2017 » Листопад » 15 » ботулізм
11:19
ботулізм

Що таке ботулізм?


 

Збудники ботулiзму дуже поширенi в природi, їх особливi форми (спори) можуть тривалий час зберiгатися в навколишньому середовищi. Хвороба зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила ботулотоксин, який видiляє збудник. Найчастiше це в'ялена, копчена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м'яснi, рибнi, овочевi, грибнi консерви.  

Чим небезпечний ботулiзм? -- Це гостра токсико-iнфекцiйна хвороба, зумовлена ботулотоксином, який є однiєю з найсильнiших у природi отрут. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мiкрограма. Вiн потрапляє в органiзм iз вживанням зараженої їжi. Тож якщо пiсля вживання риби чи домашнiх консервiв ви помiчаєте, що картинка перед очима двоїться, з'являється "сiтка", а спробувавши читати, бачите, що лiтери розповзаються,  це першi симптоми ботулiзму. Другим показовим симптомом є те, що людинi стає важко ковтати  вона не може проковтнути навiть рiдину. У важких випадках розвивається дихальна недостатнiсть i настає зупинка дихання. Тому за найменшої пiдозри на ботулiзм хворого треба якнайшвидше вiдправити до спецiалiзованого вiддiлення лiкарнi, бо тiльки там йому зможуть надати належну медичну допомогу.  

Не вживайте не тiльки м'ясних, рибних, грибних домашнiх консервiв, соленої, в'яленої чи копченої риби, а й кров'яної та лiверної ковбас, буженини, шинки, консервованих грибiв. Якщо якiсть продукту викликає сумнiв, слiд його прокип'ятити -- кип'ятiння протягом десяти хвилин руйнує ботулотоксин. М'ясо при цьому має бути нарiзане на шматки завтовшки не бiльш як два сантиметри. 

  • Пам'ятайте, що, навiть якщо сильно посолити, iнодi зберiгаються умови для вироблення токсину. Крiм того, слiд знати, що перенесена хвороба не супроводжується виробленням iмунiтету, тому завжди можливе повторне захворювання.

     
Переглядів: 273 | Додав: naumenkoav2017 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz