Головна
Реєстрація
Вхід
Четвер
21.11.2024
12:00
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2019 » Травень » 20 » Смерть від ботулізму і як від нього вберегтися
10:42
Смерть від ботулізму і як від нього вберегтися

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» повідомляє що протягом травня місяця в обласну лікарню госпіталізовано:

- 2 нові випадки захворювання ботулізмом у Ріпкинському районі: в лікарню потрапили чоловік з дружиною з Ріпок;

- жінка з м. Київ, яка гостювала в смт. Любеч.

- новий випадок захворювання ботулізмом: в обласну лікарню у важкому стані доставлений 46 річний чоловік з смт.Десна Козелецького району

Фахівцями ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» проведено розслідування випадку захворювання, в ході якого встановлено, що причиною захворювання стало вживання риби в'яленої, виготовленої в домашніх умовах з порушенням технології.

В Чернігівській обласній лікарні померла жінка з м. Київ, яка гостювала в смт. Любеч, та після вживання в'яленої риби захворіла ботулізмом.

Діагноз «ботулізм» встановлено клінічно та підтверджений лабораторією ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України».

Причиною захворювання стала риба в'ялена, виготовлена в домашніх умовах з порушенням технології.

Лабораторія ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» проводить дослідження для підтвердження діагнозу.

В поточному році в області зареєстровано вже 6 випадків ботулізму, захворіло 7 людей. У всіх випадках причиною захворювання стало вживання риби в'яленої, виготовленої в домашніх умовах з порушенням технології. Наразі в лікарні знаходяться ще 4 людей, стан одного хворого важкий.

 

Які саме продукти викликають інфекцію та як вберегтися?

Захворювання на ботулізм може виникнути після вживання в'яленої (не свіжої) риби різного типу, , придбаної в супермаркеті або магазині, сумнівної якості.

Захворювання має важкий перебіг і може закінчитись летально.

Ми закликаємо не ризикувати і не вживати рибу вялену або копчену сумнівної якості.

Що таке ботулізм Ботулізм - це важке інфекційне захворювання, яке протікає дуже гостро. Його збудником є бактерія Clostridium botulinum, яка виділяє ботулотоксин - найсильніший з відомих науці органічних токсинів. Він витримує температуру до 120 °С та характеризується ураженням нервової системи, що тим не менш не заважає цьому токсину бути головною складовою відомого косметичного препарату "ботокс". Інфікування відбувається в результаті вживання продуктів харчування, які були заражені власне токсином ботулізму, чи збудниками цього захворювання. Як правило, такими продуктами є консерви, м'ясо, ковбасні вироби, риба. Крім того небезпечними є брудні овочі та фрукти, де можуть міститися збудники хвороби. Токсин практично миттєво вражає нервову систему і викликає сильне отруєння всього організму. Уже в перші години після інфікування хворий відчуває себе дуже ослабленим, його буде лихоманити, з'являється дискомфорт у шлунку. Як правило, такі ознаки ботулізму проявляються одразу у всієї родини, які разом їли заражену ботулізмом їжу. На частку "сімейних" випадків припадає близько 38 % всіх випадків ботулізму. Симптоми ботулізму При ботулізмі інкубаційний період (проміжок часу між моментом зараження і появою перших симптомів) триває від кількох годин до п'яти днів. Чим коротший інкубаційний період, тим важче протікає захворювання.

Захворювання воно проявляється наступними симптомами: Біль в животі; Нудота; Діарея; Здуття живота, запор; Головний біль; Температура тіла підвищується й знижується через добу; Нездужання і загальна слабкість; Порушення в роботі серця; Головними симптомами , які відрізняють ботулізм від харчового отруєння є: Двоїння в очах, інші порушення зору; Слабка реакція зіниць на світловий подразник; Слабкість у м'язах, починається з потиличних. Хворий погано утримує голову вертикально; Зміна тембру голосу; Обличчя стає малоемоційним, схожим на маску; Важко ковтати і висовувати язика; Дихання поверхневе; Млявість, при цьому чутливість зберігається; Слизова ротової порожнини має яскраво-червоний колір; Сухість у роті; На корені язика накопичується слиз;

Перша допомога хворому до приїзду лікаря:

  • негайно викликати швидку допомогу.
  • промивати шлунок до чистої води,
  • дати хворому прийняти сорбенти (активоване вугілля, ентеросгель).
  • захворювання Ботулотоксин не призводить до зміни кольору, запаху або смаку їжі, таким чином виявити наочно заражені продукти неможливо, тому вкрай важливо дотримуватися профілактичних заходів на випередження.

Профілактика харчового ботулізму ускладнена в зв'язку з широким розповсюдженням бактерій ботуліна в природі і його стійкістю до несприятливих умов навколишнього середовища.

- Перед вживанням продукти, зокрема гриби, на які припадає 70% усіх випадків інфікування хворобою, необхідно прогріти при температурі 120°C 30 хв.

- Копчена риба,ковбасні вироби та сало повинні зберігатися при температурі не вище 10°C У випадку виникнення підозри в недотриманні магазином чи торговцем на ринку відповідної температури зберігання риби та ковбасних виробів, краще взагалі нічого не купувати в цьому місці.

- Фрукти та овочі повинні бути свіжими, а також ретельно очищатися від пилу і бруду. Перезрілі та зіпсовані продукти використовувати до вживання не бажано.

- Якщо один з членів родини хворіє на ботулізм, слід негайно продезінфікувати посуд, з якого він обідав, та його одяг.

 

Переглядів: 224 | Додав: lifeby070 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz