ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» повідомляє що протягом травня місяця в обласну лікарню госпіталізовано:
- 2 нові випадки захворювання ботулізмом у Ріпкинському районі: в лікарню потрапили чоловік з дружиною з Ріпок;
- жінка з м. Київ, яка гостювала в смт. Любеч.
- новий випадок захворювання ботулізмом: в обласну лікарню у важкому стані доставлений 46 річний чоловік з смт.Десна Козелецького району
Фахівцями ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» проведено розслідування випадку захворювання, в ході якого встановлено, що причиною захворювання стало вживання риби в'яленої, виготовленої в домашніх умовах з порушенням технології.
В Чернігівській обласній лікарні померла жінка з м. Київ, яка гостювала в смт. Любеч, та після вживання в'яленої риби захворіла ботулізмом.
Діагноз «ботулізм» встановлено клінічно та підтверджений лабораторією ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України».
Причиною захворювання стала риба в'ялена, виготовлена в домашніх умовах з порушенням технології.
Лабораторія ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» проводить дослідження для підтвердження діагнозу.
В поточному році в області зареєстровано вже 6 випадків ботулізму, захворіло 7 людей. У всіх випадках причиною захворювання стало вживання риби в'яленої, виготовленої в домашніх умовах з порушенням технології. Наразі в лікарні знаходяться ще 4 людей, стан одного хворого важкий.
Які саме продукти викликають інфекцію та як вберегтися?
Захворювання на ботулізм може виникнути після вживання в'яленої (не свіжої) риби різного типу, , придбаної в супермаркеті або магазині, сумнівної якості.
Захворювання має важкий перебіг і може закінчитись летально.
Ми закликаємо не ризикувати і не вживати рибу вялену або копчену сумнівної якості.
Що таке ботулізм Ботулізм - це важке інфекційне захворювання, яке протікає дуже гостро. Його збудником є бактерія Clostridium botulinum, яка виділяє ботулотоксин - найсильніший з відомих науці органічних токсинів. Він витримує температуру до 120 °С та характеризується ураженням нервової системи, що тим не менш не заважає цьому токсину бути головною складовою відомого косметичного препарату "ботокс". Інфікування відбувається в результаті вживання продуктів харчування, які були заражені власне токсином ботулізму, чи збудниками цього захворювання. Як правило, такими продуктами є консерви, м'ясо, ковбасні вироби, риба. Крім того небезпечними є брудні овочі та фрукти, де можуть міститися збудники хвороби. Токсин практично миттєво вражає нервову систему і викликає сильне отруєння всього організму. Уже в перші години після інфікування хворий відчуває себе дуже ослабленим, його буде лихоманити, з'являється дискомфорт у шлунку. Як правило, такі ознаки ботулізму проявляються одразу у всієї родини, які разом їли заражену ботулізмом їжу. На частку "сімейних" випадків припадає близько 38 % всіх випадків ботулізму. Симптоми ботулізму При ботулізмі інкубаційний період (проміжок часу між моментом зараження і появою перших симптомів) триває від кількох годин до п'яти днів. Чим коротший інкубаційний період, тим важче протікає захворювання.
Захворювання воно проявляється наступними симптомами: Біль в животі; Нудота; Діарея; Здуття живота, запор; Головний біль; Температура тіла підвищується й знижується через добу; Нездужання і загальна слабкість; Порушення в роботі серця; Головними симптомами , які відрізняють ботулізм від харчового отруєння є: Двоїння в очах, інші порушення зору; Слабка реакція зіниць на світловий подразник; Слабкість у м'язах, починається з потиличних. Хворий погано утримує голову вертикально; Зміна тембру голосу; Обличчя стає малоемоційним, схожим на маску; Важко ковтати і висовувати язика; Дихання поверхневе; Млявість, при цьому чутливість зберігається; Слизова ротової порожнини має яскраво-червоний колір; Сухість у роті; На корені язика накопичується слиз;
Перша допомога хворому до приїзду лікаря:
- негайно викликати швидку допомогу.
- промивати шлунок до чистої води,
- дати хворому прийняти сорбенти (активоване вугілля, ентеросгель).
- захворювання Ботулотоксин не призводить до зміни кольору, запаху або смаку їжі, таким чином виявити наочно заражені продукти неможливо, тому вкрай важливо дотримуватися профілактичних заходів на випередження.
Профілактика харчового ботулізму ускладнена в зв'язку з широким розповсюдженням бактерій ботуліна в природі і його стійкістю до несприятливих умов навколишнього середовища.
- Перед вживанням продукти, зокрема гриби, на які припадає 70% усіх випадків інфікування хворобою, необхідно прогріти при температурі 120°C 30 хв.
- Копчена риба,ковбасні вироби та сало повинні зберігатися при температурі не вище 10°C У випадку виникнення підозри в недотриманні магазином чи торговцем на ринку відповідної температури зберігання риби та ковбасних виробів, краще взагалі нічого не купувати в цьому місці.
- Фрукти та овочі повинні бути свіжими, а також ретельно очищатися від пилу і бруду. Перезрілі та зіпсовані продукти використовувати до вживання не бажано.
- Якщо один з членів родини хворіє на ботулізм, слід негайно продезінфікувати посуд, з якого він обідав, та його одяг.
|