ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» повідомляє про випадок отруєння дикорослими грибами: в лікарню потрапила 23 - річна жінка з Ріпкинського району, яка напередодні поласувала смаженими сморчками. Стан хворої середньої важкості.
ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» нагадує, що в минулому році на території нашої області дикорослими грибами отруїлося 9 осіб, 55-річна жінка померла.
Сморчки - умовно-їстівні гриби, які можна вживати в їжу тільки після попередньої обробки. Крім того, слід пам'ятати , що засвоюванню будь - яких грибів заважає значний вміст у них клітковини - хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, але й перешкоджає доступу травних соків. Саме тому гриби є продуктом, який важко перетравлюється і страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. І ні в якому разі гриби не можна споживати дітям!
Також треба зазначити, що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш'як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно - грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини. Основні причини отруєнь грибами :
- відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів,
- хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,
- недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:
- відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині,
· не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково пам'ятайте наступне:
- Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
- Остерігайтеся пластинчатих грибів.
|