Варвинське відділення Прилуцького МРВ ДУ «Чернігівський ОЦКПХМОЗ» проводить дослідження овочів та фруктів на вміст нітратів. З початку року станом на 01.10.2021р. спеціалістами Варвинського відділення було досліджено 224 проби овочів. Було виявлено в 1 зразку підвищений вміст нітратів. Як відомо, що при невеликому споживанні нітратів з їжею та водою, вони не накопичуються, легко і швидко виводяться з організму, але якщо їх багато, то: -Може розвитися метгемоглобінемія (погіршення насичення клітин киснем). -Нітрати сприяють розвитку патогенної кишкової мікрофлори, яка виділяє в організм людини токсини, в результаті чого відбувається отруєння організму. -Нітрати знижують вміст вітамінів в їжі, які входять до складу багатьох ферментів, а через них впливають на всі види обміну речовин. -При тривалому надходженні нітратів в організм людини зменшується кількість йоду, що призводить до збільшення щитовидної залози. -Слабшає імунітет. -Відбувається дестабілізація нервової системи. -Встановлено, що нітрати сильно впливають на виникнення ракових пухлин в шлунково-кишковому тракті людини. Особливо чутливі діти грудного віку та самого раннього віку. Отже, щоб уберегти своїх рідних від можливих наслідків, потрібно перевіряти овочі, фрукти та воду для вжитку на вміст нітратів.
|