Що таке ботулізм?
Збудники ботулiзму дуже поширенi в природi, їх особливi форми (спори) можуть тривалий час зберiгатися в навколишньому середовищi. Хвороба зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила ботулотоксин, який видiляє збудник. Найчастiше це в'ялена, копчена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м'яснi, рибнi, овочевi, грибнi консерви.
Чим небезпечний ботулiзм? -- Це гостра токсико-iнфекцiйна хвороба, зумовлена ботулотоксином, який є однiєю з найсильнiших у природi отрут. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мiкрограма. Вiн потрапляє в органiзм iз вживанням зараженої їжi. Тож якщо пiсля вживання риби чи домашнiх консервiв ви помiчаєте, що картинка перед очима двоїться, з'являється "сiтка", а спробувавши читати, бачите, що лiтери розповзаються, це першi симптоми ботулiзму. Другим показовим симптомом є те, що людинi стає важко ковтати вона не може проковтнути навiть рiдину. У важких випадках розвивається дихальна недостатнiсть i настає зупинка дихання. Тому за найменшої пiдозри на ботулiзм хворого треба якнайшвидше вiдправити до спецiалiзованого вiддiлення лiкарнi, бо тiльки там йому зможуть надати належну медичну допомогу.
Не вживайте не тiльки м'ясних, рибних, грибних домашнiх консервiв, соленої, в'яленої чи копченої риби, а й кров'яної та лiверної ковбас, буженини, шинки, консервованих грибiв. Якщо якiсть продукту викликає сумнiв, слiд його прокип'ятити -- кип'ятiння протягом десяти хвилин руйнує ботулотоксин. М'ясо при цьому має бути нарiзане на шматки завтовшки не бiльш як два сантиметри.
- Пам'ятайте, що, навiть якщо сильно посолити, iнодi зберiгаються умови для вироблення токсину. Крiм того, слiд знати, що перенесена хвороба не супроводжується виробленням iмунiтету, тому завжди можливе повторне захворювання.
|