Головна
Реєстрація
Вхід
Понеділок
13.05.2024
01:55
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2021 » Січень » 2 » Здоров’я дитини і комп’ютер.
11:49
Здоров’я дитини і комп’ютер.

 Дитина і комп'ютер – це поєднання, якого в сучасному світі неможливо уникнути. Комп'ютерний світ схожий зі світом, у якому ми живемо. Він може бути різноманітним: і добрим, і жорстоким. Особливо над цим потрібно задуматись в цей непростий «карантинний період пандемії», коли наші діти дистанційно навчаються або просто захоплюються комп’ютерними іграми. З одного боку - це сприяє активiзацiї розумової дiяльностi, розширює свiтогляд дитини, створює позитивний настрiй, навчає дітей простішому і швидшому способу здобуття і обробки інформації, що оптимізує процес мислення, допомагає не лише взнати більше, але й краще розвивати пізнавальні мотивації, пам'ять і увагу. Але, з iншого боку, виникає тривога: чи не завдасть шкоди дитячому організму тривале сидiння перед дисплеєм?

 Коли ми говоримо про дозування роботи на комп'ютері, то маємо на увазі основні шкідливі чинники, що впливають на стан здоров'я дитини, що працює за комп’ютером: - навантаження на зір, стомлення очей; - гіподинамія, сидяче положення в одній позі протягом тривалого часу, порушення постави; - перевантаження суглобів кистей рук та ніг. - навантаження на шию. У результаті погіршується кровопостачання мозку, може виникнути кисневе голодування, що виявляється в головних болях. - вплив на ЦНС. Тривале використання комп'ютера може не тільки стати причиною підвищеної стомлюваності і навіть запаморочень, але й викликати інші вегето-судинні порушення - денну сонливість, полохливість, апатію, неуважність, запальність, слабкість... - психологічний аспект. Його теж обов'язково потрібно враховувати. На емоційний і розумовий розвиток дитини можуть справити істотний вплив потоки інформації, одержуваної з Мережі - на жаль, далеко не завжди корисної та безпечної. - проблеми з харчуванням. Захоплена комп'ютером дитина часто забуває про їжу або і зовсім втрачає апетит. Інші діти, навпаки, починають харчуватися неконтрольовано - перекушувати прямо перед монітором і не особливо дбати про якість їжі.

 Як зменшити негативний вплив?

Найбiльш вразливою під час роботи з монiтором є система зору. Майже всi, хто працює за дисплеєм, пiсля тривалої роботи скаржаться на втому очей, бiль, вiдчуття печiння, «пiску», сльозотечу. Тривала робота за дисплеєм часто є причиною зниження гостроти зору. Пам’ятаючи про це, просто треба обмежити час роботи за комп’ютером, особливо якщо це гра, яка вимагає великого зорового напруження (дрiбнi деталi, яскравi кольори тощо).

 Обмежити час роботи дитини за комп'ютером до чітко встановленого періоду, відповідного віковим нормам: діти до 6 років - не більше 20 хв.на день, 7-10 років - до 45 хв.на день, 11-13 років - 1-1,5 години, 14-16 років – не більше 2-х годин на день .

 Привчити дитину періодично робити перерви, хоча б на декілька хвилин відволікаючись від комп'ютера та активно рухаючись, розминаючи все тіло та окрему увагу приділяючи кистям рук.

 Необхідно навчити дитину робити гімнастику для очей в ході виконання будь якої роботи, де є зорове навантаження, і нагадувати про важливість виконання таких вправ для профілактики порушень гостроти зору. Здавалося б, за комп'ютером людина сидить в розслабленій позі, проте вона є для організму вимушеною і неприємною: напружені шия, м'язи голови, руки і плечі, звідси зайве навантаження на хребет, остеохондроз, а у дітей - сколіоз. Крім того, малорухливий спосіб життя часто приводить до ожиріння.

Як обладнати робоче мiсце для комп'ютера:

 Рекомендується для комп'ютера придбати спеціальний стіл та стілець. Розташуйте комп’ютер у кутку або ж задньою поверхнею до стiни. Стiл повинен стояти в добре освiтленому мiсцi, але так, щоб на екранi не було виблискування. Робоча поверхня стола повинна бути світлого кольору, близького до кольору комп’ютера, матовою, не блискучою. Стiлець, за яким буде сидiти ваша дитина, обов’язково повинен бути зi спинкою. Висоту стільця треба підбирати таким чином, щоб забезпечити перпендикулярність лінії зору користувача. Сидiти має на вiдстанi не менше 50-70 см вiд дисплея (чим далi, тим краще), впираючись поглядом безпосередньо в центр екрана. Сидiти треба з прямою спиною або ж трохи нахилившись уперед. Мiж корпусом тiла i краєм стола повинен залишатися вiльний простiр приблизно 5 см. Руки повиннi вiльно лежати на столi. Пiд ноги можна поставити пiдставку, щоб вони були зiгнутi в колiнних та кульшових суглобах приблизно пiд прямим кутом. Непогано ще мати підставку для ніг.

Налаштувати монітор в оптимальному світловому режимі - необхідно вибрати для монітора оптимальну яскравість, контрастність, без мерехтіння зображення. Прослідкуйте, щоб за замовчуванням стояв досить великий шрифт, а на робочому столі була встановлена картинка спокійних кольорів. Розташувати монітор треба так, щоб користувач не "впирався” очима у вікно чи джерело освітлення, бо це викликає перенапруження зорової системи і веде до зорової перевтоми.

Окрім цього, необхідно дотримуватись основних вимог до утримання приміщення: - щоденно проведити вологе прибирання примiщення, де розташований комп’ютер; - до i пiсля роботи комп'ютера необхідно протирати екран , навушники, мишку та усі пристрої спецiальною ганчiркою (або паперовою серветкою) з антисептиком на спиртовій основі; - частiше перевітрювати кiмнату; для збiльшення вологостi в примiщеннi встановити акварiум або посуд з водою; - завішувати вікна в кімнаті, де використовується комп’ютер, світлими однотонними матовими шторами. - пильно слідкувати за чистотою рук.

Дотримуючись наших порад і рекомендацій, ви зумієте створити у своїй родині сприятливе та безпечне комп'ютерне сереовище. А ваші діти виростуть здоровими, і одночасно відчувають себе впевнено і комфортно в світі нових технологій . Будьте здорові!

 

 

Завідувач Варвинським районним                                                 А.В. Науменко

лабораторним відділенням

ДУ «Чернігівський ОЛЦМОЗУ»

Переглядів: 130 | Додав: lifeby070 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz