Головна
Реєстрація
Вхід
П`ятниця
03.05.2024
21:11
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2018 » Лютий » 16 » Що таке ентеробіоз та його профілактика
12:46
Що таке ентеробіоз та його профілактика

Ентеробіоз – це захворювання, викликане гельмінтами – гостриками. Це маленькі круглі гельмінти довжиною 5 – 12 мм. Паразитують вони у людей різного віку, але найчастіше хворіють діти дошкільного віку та учні 1-4 класів.

Перші ознаки захворювання: загальна слабкість, дратівливість, порушення сну,, втрата апетиту, втомлюваність, свербіж в ділянці анального отвору,

Багато батьків, навіть помітивши білих чер’яків в калі у дітей, не приймають ніяких заходів. Це взагалі не байдуже захворювання і в задавнених випадках може дати тяжкі ускладнення (дерматити, апендицит, розлад нервової системи ).

Як відбувається зараження гостриками

Земля, пісок часто являються заражені яйцями гостриків. Під час проведення дачних робіт, прогулянок на дитячих майданчиках ( перебуванні у пісочниці) - яйця потрапляють на фаланги пальців, під нігті, і якщо руки не миті, при вживанні в їжу немитих овочів та фруктів можливе зараження гостриками.

Гострики живуть в кишечнику людини, але для відкладання яєць самки вилізають із анального отвору і відкладають яйця на шкірі. Кожна особа відкладає 10-12 тисяч яєць, котрі дозрівають протягом 5-6 годин та після того становляться інвазованими ( здатними інвазувати оточуючих людей ). Гострики при повзанні викликають сильний свербіж. При розчісуванні ділянок свербіжу яйця гельмінтів потрапляють на руки, під нігті, а з не митих рук в рот- так наступає повторне інфікування (самоінвазування ). З брудних рук яйця гостриків можуть потрапити на будь-які предмети, до яких торкався інвазований : іграшки, книги, рушник, ручка дверей, крани, харчові продукти та ін. Перераховані предмети являються чинниками передачі інвазування оточуючим особам в родині, в дитячих закладах, в школах та інших колективах. Зараження ентеробіозом відбувається при проковтуванні яєць гостриків. Яйця гостриків можуть потрапляти на одяг людини, постільну білизну, на підлогу, меблі та інші оточуючі предмети,

Щоб попередити інвазування ентеробіозом...

Необхідно дотримуватися елементарні правила особистої гігієни: коротко підстригати нігті, ретельно мити руки після відвідування туалету, якщо не має можливості помити руки – користуватись вологими сервутками (ретельно)

ретельно мити руки перед вживанням їжі.

Дітей потрібно відучувати від шкідливих звичок - гризти нігті, брати пальці в рота, накриватися з головою ковдрою.

Необхідно дотримуватися чистоти тіла, білизни, одягу,

Регулярно та ретельно проводити вологе прибирання квартири.

Якщо в родині виявлений інвазований

При виявленні інвазованого ентеробіозом членам родини ( дітям і дорослим) необхідно обстежитись на ентеробіоз . Тільки одночасне лікування всіх інвазованих осіб, при умові дотримання правил особистої гігієни і порад лікаря по лікуванню, може повністю врятувати від цього захворювання.

В квартирі потрібно провести генеральне прибирання, витряхнути на вулиці килими, доріжки, покривала, пропрасувати гарячою праскою. Килими, доріжки, м’які іграшки на час оздоровлення (2-2,5 місяці) краще вилучити з користування.

Вологе прибирання квартири треба робити кожного дня, після чого ганчірку обробляють кип’ятком (дезінфікуючі розчини на яйця гостриків не діють, а кип’яток миттево вбиває їх). Дитячі пластмасові і гумові іграшки потрібно кожного дня мити в гарячій воді з милом.

Інвазованому ентеробіозом обов’язково кожного дня вранці і ввечері підмиватися водою з милом, носити трусики з товстою резинкою у ніг, спати в окремому ліжку.

Постільну білизну і труси потрібно кожного дня міняти або прасувати гарячою праскою

Дотримання всіх рекомендацій буде сприяти зниженню захворювань ентеробіозом, укріпленню здоров’я населення.

Переглядів: 249 | Додав: naumenkoav2017 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz