Життя та здоров’я людини тісно пов’язане з навколишнім середовищем , де одним із найважливіших компонентів є вода. В останні роки спостерігається зростання антропогенного забруднення ґрунтових вод нітратами, які без очищення споживає населення. Вживання води з понаднормовим вмістом нітратів більше 50мг/дм2 небезпечне для здоров’я людини. З ним безпосередньо пов’язане захворювання – водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей до 3-х років, летальні випадки від якої по Україні реєструються все частіше.
Згідно зі статистичними даними, 75% сільського населення вживає воду із громадських та індивідуальних колодязів, розташованих на територіях приватних садиб.
Не відповідність питної води санітарно-мікробіологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі вірусні інфекційні захворювання як вірусний гепатит, дизентерію тощо, а також хвороби пов’язані з хімічним забрудненням води, серед них і водно-нітратна метгемоглобінемія.
Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин, що розвивається в наслідок порушення транспортування кисню кров’ю. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові та розвитком ціанозу.
Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, особливо немовлята, віком до 1-го року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм3. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди з захворюванням дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи.
Фактором передачі вищезазначеного захворювання може бути овочевий сік який виготовляється із забруднених нітратами овочів та молочні суміші, що готуються на воді, забрудненій нітратами. Перевищення рівня нітратів у воді, частіше виявляється у колодязях загального користування та індивідуальних громадських господарств.
Звідки беруться нітрати в колодязях? По-перше :мінеральні добрива ,насамперед амонійні, що використовують на полях та змиваються дощами та паводковими водами в колодязі. По-друге: приміщення для вигодівлі скоту, та складування гною та інших відходів, вигрібні ями надвірних туалетів, особливо якщо ями не мають навіть елементарної гідроізоляції, тобто всі нечистоти(при розкладанні утворюють нітрати) напряму надходять в грунт, звідти надходять в грунтові води і, відповідно, в колодязі.
На жаль, очистити від нітратів ( кількість їх у воді нестабільна) забруднені ними колодязі неможливо, так як нітрати приносяться ззовні грунтовими водами.
Для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією необхідно:
-не вживати воду з колодязів і свердловин в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники.
- для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду.
-для встановлення якості води, яка може змінюватися протягом року, необхідно проводити лабораторні дослідження,
- обов’язково дотримуватись гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів.
-не менше 1го разу на рік, необхідно проводити очистку колодязя, з подальшою дезінфекцією та лабораторним дослідженням води у ньому.
- з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива.
- за можливістю якнайбільше годувати немовлят першого року життя грудним молоком. Вміст нітратів у ньому буде низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів.
Варвинське районне лабораторне відділення проводить визначення вмісту нітратів у питній воді. Радимо не рідше 1 разу на рік проводити такі дослідження у воді приватних колодязів. Вживайте тільки безпечну воду та будьте здорові.
Фельдшер-лаборант
Варвинського районного
лабораторного відділення
ДУ «Чернігівський ОЛЦМОЗУ» Біланенко О.М.
|