Головна
Реєстрація
Вхід
П`ятниця
10.05.2024
20:07
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2019 » Листопад » 26 » Вірусний гепатит А та його профілактика
12:58
Вірусний гепатит А та його профілактика

Вірусний гепатит A (раніше відомий як «хвороба Боткіна») – це гостра інфекційна хвороба з фекально–оральним механізмом передачі інфекції, з переважним ураженням печінки і травного каналу, яка спричиняється вірусом.

Вірус дуже стійкий у зовнішньому середовищі. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається протягом тижня, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях хворого — до 30 діб , навіть під час кип′ятіння вірус гине тільки через 5 хвилин.

За статистикою в осінньо-зимовий період спостерігається збільшення випадків захворювання на вірусний гепатит А, який вважається сезонною недугою.

Джерелом інфекції є хвора людина. Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та потрапляє в організм здорової людини через харчові продукти та воду, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни, при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною.

Під час інкубаційного періоду (час від моменту зараження до початкових проявів захворювання), який може продовжуватися до 50 днів, в середньому 35 днів, вірус поширюється тільки по кров'яному руслу, симптоми захворювання відсутні. Людина відчуває себе цілком здоровою, хоча вже й становить небезпеку для оточуючих.

У більшості випадків хвороба починається раптово з підвищення температури тіла до 38-39°С, слабкості, болю голови, зниження апетиту, першіння в горлі , через 3-6 діб з'являється нудота, блювання, біль в правому підребер'ї. В цей час сеча набуває кольору пива, кал стає світлим, жовтіють склери очей, шкіра, може виникати свербіння шкіри.

В більшості випадків (80%) хвороба протікає в стертій, безжовтяничній формі, ці форми важко діагностуються, а саме ці хворі розповсюджують вірус! Симптоми гепатиту А значно частіше проявляються у дорослих, аніж у дітей. Більш того, у дітей до 6 років дуже часто відсутні будь-які симптоми гепатиту А, а жовтяниця розвивається лише у 10%.

Щоб уникнути зустрічі зі збудником вірусного гепатиту А, потрібно постійно суворо дотримуватись правил особистої гігієни:

● обов’язково мити руки з милом після кожного відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення додому з роботи, прогулянки, особливо – після перебування у міському транспорті, місцях загального користування;

●рекомендовано пити воду гарантованої якості: бутильовану або кип’ячену;

● не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

● не купувати продукти харчування у несанкціонованих місцях торгівлі ;

● вжива ти в їжу термічно оброблен і і безпечн і продукт и;

● перед вживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно промити водою, для вживання дітьми – обдати окропом;

● при появі перших ознак захворювання слід звернутися до лікаря! Не займа тися самолікуванням. Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит A танадати рекомендації щодо лікування .

Найбільш дієвим методом профілактики є вакцинопрофілактика. Сьогодні створені ефективні вакцини, що захищають від хвороби та являють собою вбиті віруси гепатиту А. Їх введення стимулює вироблення антитіл у високому титрі, що надійно захищає від інфікування гепатитом А як дітей, так і дорослих тазабезпечить стійкий імунітет на багато років!

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 193 | Додав: lifeby070 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz