Головна
Реєстрація
Вхід
Понеділок
13.05.2024
08:29
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2021 » Липень » 20 » СКАЗ: ЩО ВАРТО ЗНАТИ?
16:40
СКАЗ: ЩО ВАРТО ЗНАТИ?

СКАЗ: ЩО ВАРТО ЗНАТИ?

Сказ - це гостре інфекційне захворювання тварин і людей, що викликається вірусом, при якому уражається центральна нервова система і, яке завжди закінчується смертельним результатом. Синоніми: водобоязнь, лат. -rabies, hydrophobia.

Про сказ було відомо людям задовго до нашої ери і описано в різних найдавніших книгах. Уже в єгипетських папірусах, індійських священних книгах Ведах, грецьких і римських джерелах, а потім в Біблії, розповідалося про сказ, яке передається людям від оскаженілих тварин (диких і домашніх). Про небезпеку цієї хвороби писали в середньовіччі, епоху Відродження і пізніше.

В даний час сказ широко поширене у всьому світі.

Як відбувається зараження?

 Збудник сказу - специфічний вірус, що міститься в слині хворої тварини.

Зараження людини відбувається при укусі і проникненні в рану слини хворої тварини. Потім він проникає зі слиною в зовнішнє середовище. Вірус в слині хворої тварини з'являється за 1-7 днів до перших клінічних ознак захворювання.

Зараження може відбутися також в разі потрапляння слини на слизові оболонки очей, носа, рота, пошкоджені шкірні покриви.

Дуже небезпечні подряпини, нанесені кігтями: тварини часто лижуть лапи, тому на пазурах залишається достатня для зараження кількість вірусу.

Заразитися можна і при оброблення туші хворої тварини, так як при цьому часто відзначаються порізи пальців рук.

Що стосується людини, то до теперішнього часу не відомо жодного випадку захворювання людини після вживання м'яса або молока хворих тварин.

Це пов'язано з тим, що вірус сказу рідко проникає в кров і органи тварин. Крім того, вірус нестійкий у зовнішньому середовищі, гине при звичайних режимах пастеризації, а при кип'ятінні - миттєво.

Найнебезпечнішими вважаються укуси, нанесені скаженими вовками, лисицями, єнотовидними собаками та іншими дикими м'ясоїдними тваринами, кажанами. Випадки зараження людини після контакту з хворим сільськогосподарським тваринам (коровою, конем, козою, вівцею, свинею) зустрічаються рідко. Домашні птахи, хоча і можуть захворіти на сказ, але не здатні через відсутність у них слинних залоз заразити людину.

  Які ушкодження вважати найбільш небезпечними?

Період від укусу до початку захворювання (прихований або інкубаційний період) в середньому становить у людини 30-50 днів, хоча може тривати 10-90 днів, в окремих випадках - більше 1 року. Причому чим далі місце укусу від голови, тим більше інкубаційний період. Отже, з урахуванням локалізації (місця) пошкодження особливу небезпеку являють собою укуси в голову, обличчя шию. До категорії тяжких (небезпечних) пошкоджень відносять також укуси за пальці рук, тому що ці частини тіла мають багато нервових закінчень. Менш небезпечними вважаються укуси в область передпліччя, плеча, тулуба. Найдовше триває інкубаційний період при укусі в ноги.

 
Як потрібно вчинити при укусі тваринами?

 Тривалість інкубаційного періоду (тобто періоду, що передує появі симптомів захворювання) у тварин становить від тижня до декількох місяців, але вже за 5-10 днів до проявів хвороби тварина є заразним.

Характерною ознакою захворювання тварин в першій стадії слід вважати зміну поведінки: злісна тварина стає ласкавим, безпричинно жвавим, намагається лизнути господаря в обличчя; добра тварина - злим, дратівливим, не йде на поклик господаря, забивається в темні кути. Тварина відмовляється від улюбленої їжі, але заковтує неїстівні предмети (дерево, каміння та ін.), Іноді відзначається підвищена чутливість до світла, шуму.

Початкова стадія захворювання змінюється другою - стадією збудження, при якій дратівливість тварини підвищується, виникає агресивність. Тварина може без видимої причини напасти, вкусити.


Далі настає третя, паралітична стадія: шерсть скуйовджена, нижня щелепа відвисає,  з пащі витікає слина. На 8-10-й день тварина гине.

  
Як потрібно вчинити при укусі тваринами?

 Дуже важливо правильно надати собі і оточуючим першу допомогу при укусі.

Якщо дитину або дорослого вкусила, подряпала навіть зовні здорова  тварина є підозри, що вона хвора на сказ, слід негайно:

1) інтенсивно протягом 10-15 хвилин промити рану водою з милом, яка змиє слину тварини. Глибокі рани рекомендується промивати струменем мильної води, наприклад, за допомогою шприца. Не потрібно припікати рани.

2) накласти на рану стерильну пов'язку.

Не слід висмоктувати вміст  рани ротом.


Після цього в найстисліші терміни треба звернутися в найближчий травматологічний пункт або в будь-який медичний заклад (поліклініку, лікарню, медичний пункт). По можливості необхідно зібрати максимум даних про тварину, яка покусала (опис тварини, його зовнішній вигляд і поведінку, наявність нашийника, обставини укусу і ін.). Якщо тварина домашня (собака або кішка) і щеплена проти сказу, то необхідно взяти з собою ветеринарну довідку про зроблене щеплення або реєстраційне посвідчення з відміткою про щеплення.

 Чи існують які-небудь способи лікування сказу?

 На жаль, до теперішнього часу людину, яка захворіла на сказ, не вдається вилікувати. Лікування зводиться до полегшення загального стану хворого. У зв'язку з цим саме профілактика сказу набуває винятково важливого значення в боротьбі з цим захворюванням. Вона включає в себе боротьбу з джерелами інфекції (хворі на сказ тварини) і попередження хвороби у людей.

Які існують заходи профілактики, якщо Вас покусала тварина?


Щеплення і по сьогоднішній день залишаються єдиним надійним засобом захисту людей після укусу хворим або підозрілим на захворювання сказом тварин. Вони включають введення вакцини і, при необхідності, імуноглобуліну.

Що потрібно знати про профілактичні щеплення:

-якщо лікар призначив щеплення, то їх потрібно починати негайно;

-пропускати чергове щеплення ні в якому разі не можна;

-курс щеплень, призначений лікарем, потрібно виконати повністю;

-людина, якій роблять щеплення, ні для кого не є небезпечною;

 Випадки захворювання у людей не зареєстровані починаючи із 2007 року.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!!!

 Необхідно знати, що слина тварин стає заразною вже за 10 днів до прояву хвороби. Тому, якщо людину вкусила тварина, ні в якому разі не можна його вбивати протягом найближчих 10 днів, тобто терміну, необхідного для ветеринарного спостереження.

- Якщо Вас вкусила якась тварина - негайно звертайтеся до найближчого медичного закладу.

- Уникайте зайвого зіткнення з дикими і бездоглядними тваринами.

- Своєчасно зроблені щеплення захистять Вас від захворювання на сказ.

- Щеплення проти сказу тварин проводяться у всіх ветеринарних установах безкоштовно.

Ваше здоров'я у ваших руках.

 

Переглядів: 129 | Додав: lifeby070 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Липень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz