Державна установа «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» повідомляє про спалах гострої кишкової інфекції в с.Дащенки Варвинського району.
В ході епідрозслідування встановлено, що 01.08.2018 року на поминальному обіді в с.Дащенки на якому було присутньо 29 осіб, захворіло та було госпіталізовано в період з 1.08. по 5.08.2018 року 13 осіб: 3 чол. - госпіталізовані до інфекційного стаціонару Пирятинської ЦРЛ Полтавської області, 1 особа госпіталізована до інфекційного відділення Прилуцької ЦМЛ; ще 7 чоловік - госпіталізовані до інфекційного стаціонару Варвинської ЦРЛ та 2 чоловіки – знаходилось на амбулаторному лікуванні. Встановлено діагноз сальмонельоз, середнього ступеню тяжкості.
Причиною захворювання стало порушення правил особистої гігієни при приготуванні їжі, що й послужило винекненню спалаху сальмонельозної інфекції. 6 осіб діагноз сальмонельоз підтверджено лабораторно.
При бактеріологічному дослідженні зразків страв сальмонелу виявлено у млинцях з печінкою та млинцях з творогом.
Для попередження захворювання необхідно суворо виконувати правила приготування їжі в побуті,
міри особистої профілактики :
1. Треба взяти за правило не вживати м'ясо, що не пройшло ветеринарного контролю.
2. М'ясо і птаха слід добре проварювати або прожарювати з обох боків під кришкою. Якщо м'ясо готується великим шматком, то варити його потрібно не меньше двох годин. Готовність блюда з м'яса
і птаха визначається виділенням безбарвного соку на місці проколу.
3. Остерігайтеся їсти непросмажені шашлики(особливоприготовані з курячого м'яса) при виїзді на природу.
4. Непастеризоване молоко рекомендуємо пити тільки кип'яченим.
5. Курячі яйця не можна їсти сирими, некруто, у вигляді яєчні.
6. Перед приготуванням блюд з яєць(яєчня-яєчня, омлет,запіканка) спочатку їх треба обмити, оскільки сальмонелли можуть потрапити у вміст яйця і зберегтисяв слабо просмаженому жовтку і білці.
7. Під час приготування будь-якого блюда хазяйка повинна мити руки після того, як вона доторкалася
до яйця, оскільки з шкаралупи сальмонелли можуть потрапити на руки, а з них в їжу.
8. Для сирого м'яса і для варених продуктів потрібно матив господарстві різні обробні дошки.
9. Стежте за тим, щоб і в холодильнику сире м'ясо, птахне зберігалися у безпосередній близькості з готовими блюдами.
10. Холодець, холодець, салат, крем, желе, вінегрет -словом, усі ті блюда, які перед вживанням
не піддаються вторинному проварюванню або прожаренню, - зберігаєте тільки в холодильнику.
11. Не вживайте продукти зі збіглим терміном придатності. Салати і вінегрети в не заправленому видіповинні зберігатися при температурі від 2 до 4 градусів небільше 6 годин. Заправляти салати слід безпосередньоперед вживанням. Салати треба готувати в невеликих кількостях, оскільки при зберіганні, в умовах побутового холодильника, може
статися накопичення патогенних мікроорганізмів.
12. Не готуйте їжу про запас, краще приготувати їжістільки, щоб вона не залишалася
13. Мийте частіше за руку, особливо у дітей, перед їдою і після відвідування туалету. За відсутності
умов для миття рук, користуйтеся одноразовими антибактеріальними серветкам.
14. Якщо сталося так, що дитина або хто-небудь здорослих членів сім'ї захворів, не намагайтеся самі поставити діагноз, а тим більше лікувати, - негайно викликайте лікаря.
Сальмонельоз - далеке не нешкідливе захворювання навіть в тих випадках, коли він протікає легко.
Річ у тому,що сальмонеллы можуть впродовж тривалого часу зберігати життєздатність в організмі
недолікованого хворого. Розмножуючись в жовчному міхурі, вони викликають холецистит,
холангіт. Крім того, сальмонелли довго живуть в кишечнику, і "носій" мікробів легко стає їх
перенощиком.
Виконання цих нескладних правил допоможе уникнути захворювання гострими кишковими
інфекціями, у тому числі сальмонельозом і збереже Ваше Здоров'я і здоров'я Ваших близьких.
|