Головна
Реєстрація
Вхід
Четвер
09.05.2024
04:00
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2018 » Травень » 8 » Що таке Лептоспіроз: симптоми, ознаки, діагностика
11:46
Що таке Лептоспіроз: симптоми, ознаки, діагностика

Лептоспіроз - це інфекція, яку викликають лептоспіри. Інші назви захворювання: водна (собача) лихоманка, японська лихоманка, інфекційна жовтяниця.

Збудником є Leptospira. Лептоспіри – це гідрофіли. Тому сприятливим середовищем для них вважається підвищена вологість і тепло. Лептоспіроз зустрічається повсюдно. В основному хворіють рибалки, люди які проводять заготовку сіна біля річок, боліт, та люди, які займаються при догляді за ВРХ (через сіно та підстилку).

Джерела інфекції – тварини. Це можуть бути пацюки, землерийки, собаки, велика рогата худоба, свині та ін. Людина, яка захворіла на лептоспіроз, не є джерелом інфекції. Серед тварин вона передається через корм і воду. Людина заражається, контактуючи з водою, виділеннями гризунів на підстилці, через заражене сіно. Збудників можна підхопити через шкіру, якщо вона травмована (порепані руки, або руки з недавніми порізами), через воду, якщо вона забруднена виділеннями тварин(при ловлі риби та пранні). Лептоспірозом можна захворіти при контакті з вологим грунтом, при обробленні м’яса, а також при вживанні інфікованих продуктів (молоко). Хвороба часто зустрічається в середовищі працівників тваринницьких ферм і ветеринарів. Лептоспіроз має сезонний характер. Найбільше хворих виявляється в серпні.

В нашій місцевості лептоспіроз реєструється протягом року, чітко виділеної сезонності немає.

Щоб лептоспіри проникли в організм, достатньо найменшого пошкодження шкіри. Тому зараження відбувається навіть при швидкоплинному контакті з водою, де є мікроби. Через кон’юнктиву очей і слизові оболонки збудник теж легко потрапляє всередину. У місці проникнення лептоспір не спостерігається ніяких змін.

По організму збудники пересуваються по лімфатичній системі. Однак запальних процесів в лімфовузлах не буває. Лептоспіри легко потрапляють в тканини і органи. Вони вражають ЦНС, нирки, легені, печінку і селезінку. Лептоспіри розмножуються і накопичуються у внутрішніх органах. Цей період захворювання називають інкубаційним. Він триває до 2 тижнів.

Початок захворювання протікає гостро. Лептоспіри виділяють свої токсини в кров. Це призводить до яскраво вираженої інтоксикації організму. Збудники руйнують еритроцити. Їх токсичні речовини погіршують згортальну функцію крові.

Симптоми лептоспірозу

Інфекція проявляється гострою лихоманкою. Провісників захворювання немає.

У хворого спостерігається загальна інтоксикація організму. Виникає озноб, сильний головний біль, висока температура. У людини пропадає апетит і сон. Він страждає від постійної спраги.

Найчастіше інкубаційний період триває близько тижня. Лептоспіроз має 2 фази. Перша фаза – лептоспіремія. У цереброспінальній рідині і в крові можна виявити збудника. Вищеописані явища спостерігаються протягом 4-9 днів. Повторні озноби. Міалгія та підвищення температури тіла – характерні симптоми захворювання.

Яскравою ознакою є сильні м’язові болі. Пальпація литкових м’язів, поперекової області і м’язів стегна заподіює біль.

не рідко хибним діагнозом може бути радикуліт, ГРВІ, ниркові захворювання. 

Іноді виникає гіперемія обличчя, верхніх відділів грудної клітини та шиї. У деяких хворих з’являється висип, але це не типово. Найбільш часто спостерігається еритематозна висип. Може виникнути діарея, кашель і кровохаркання. При обстеженні виявляється брадикардія. Іноді може бути ішемія і порушення чутливості.

Друга фаза – токсемія внутрішніх органів. Недуга вражає нервову систему, печінку і нирки. У важких випадках можливі : жовтяниця, менінгіт, гостра ниркова недостатність і геморагічний синдром.

Ознаки лептоспірозу

Сіндром Вейля – специфічна ознака лептоспірозу. Він характеризується анемією, жовтяницею, тривалою лихоманкою і порушеннями свідомості. Свого максимального вираження синдром досягає на другій стадії недуги. При цьому виявляються симптоми ураження нирок або печінки.

Якщо вражені печінка, то хворий страждає від болів в області цього органу. При цьому печінка збільшується в розмірах. Аналізи виявляють зміни в сироватці крові. При ураженні нирок спостерігається гематурія, протеїнурія, азотемія і піурія. Людина мучиться від носових і шлункових кровотеч і кровохаркання. Можливі крововиливи в наднирники і геморагічні пневмонії.

Іноді ознакою лептоспірозу стає асептичний менінгіт.

Діагностика лептоспірозу

Для діагностики використовують дані, отримані в результаті бактеріологічного дослідження. Лікарі можуть підозрювати у хворого лихоманку, нефрит, гепатит, менінгіт, шоковий токсичний синдром. У період першої фази лептоспіри можна виявити в крові або в цереброспінальній рідині. У другій фазі їх визначають у сечі. Лептоспіри можуть виявлятися в сечі хворого протягом 11 місяців після початку хвороби. Крім того вони можуть періодично визначатися, незважаючи на лікування антибіотиками.

Опорні сигнали для постановки діагнозу: гострий початок захворювання, жовтяниця, болі в м’язах, висипка, ураження нирок, склерит, збільшення ШОЕ, лейкоцитоз. Дані епідеміологічного аналізу також мають значення.

Лікування лептоспірозу

В багатьох випадках захворювання вимагає проведення реанімаційних заходів. Прогноз залежить від вірулентності лептоспір і від стану організму хворого. Прогноз завжди серйозний, так як смертність від лептоспірозу досягає 10 %.

Для лікування лептоспірозу використовуються антимікробні засоби. Це пеніцилін, левоміцетин, еритроміцин, стрептоміцин, похідні тетрацикліну. Часто застосовується доксициклін. Іноді лікарі призначають гамма-глобулін. Щоб препарати надали лікувальний ефект, їх треба почати приймати не пізніше 4- го дня від моменту виникнення хвороби. Крім того, хворому необхідно рясне пиття і постільний режим. При гострій недостатності нирок людині роблять гемодіаліз.

Ускладнення лептоспірозу

В гострій фазі захворювання ускладнюється недостатністю печінки або нирок, кровотечами, набряком мозку, міокардитом або пневмонією. Небезпечними ускладненнями є ураження очей (ірит, увеїт, іридоцикліт ). Вони виникають через місяць після початку захворювання.

Якщо ускладнення і жовтянична форма відсутні, то прогноз сприятливий. Летальний результат виникає через недостатність печінки або нирок, менінгоенцефаліту або пневмонії.

Наслідки лептоспірозу

Гостра недостатність нирок і печінки, захворювання очей. Також може виникнути парез або параліч.

Профілактика лептоспірозу

  1. Ветерінарно-санітарні заходи є важливими профілактичними методами. Вони передбачають виявлення і лікування хворих тварин.
  2. Запобігти поширенню збудника допомагає лептоспірозна вакцина. Її роблять людям і тваринам.
  3. Забороняється використовувати воду з забруднених джерел.
  4. Боротьба з мишовидними гризунами.
  5. Проведення одночасної суцільної дератизації.
Переглядів: 230 | Додав: naumenkoav2017 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz