Головна
Реєстрація
Вхід
Неділя
12.05.2024
16:59
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2021 » Січень » 17 » ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ КОЖНОМУ ПРО ДЕЗІНФЕКЦІЮ ПРИ COVID-19
15:45
ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ КОЖНОМУ ПРО ДЕЗІНФЕКЦІЮ ПРИ COVID-19

 

Протягом останнього часу Україну “лихоманить”. Епідемія коронавірусної хвороби COVID-19, із якою людство раніше не зустрічалося, породила серед багатьох громадян домисли і розгубленість.  Кожен відреагував на нову і маловивчену загрозу в міру своїх знань, здібностей, свого характеру і своєї посади.

Дезінфекція – це комплекс заходів, спрямованих на знищення збудників інфекційних захворювань на об’єктах навколишнього середовища з метою розриву механізму передачі інфекцій, тобто на шляхах їх передачі від джерела інфекції до чутливого організму.

Одним із головних чинників передачі коронавірусу SARS-CoV-2, вважаються об’єкти навколишнього середовища, на яких можливе їх тривале виживання й накопичення. Для того, щоб розірвати механізм його передачі, всі потенційно заражені об’єкти навколишнього середовища мають підлягати якісному очищенню та дезінфекції.

Розрізняють два види дезінфекції : осередкову  і профілактичну. Осередкова дезінфекція залежно від того, на якому етапі передачі інфекції вона здійснюється, розподіляється на поточну і заключну. Профілактична дезінфекція проводиться систематично в місцях ймовірної присутності джерела збудника – хворого або «здорового» носія в лікувально-профілактичних установах, харчових виробничих підприємствах, готелях, закладах громадського харчування тощо. Така процедура допомагає запобігти поширенню й накопиченню збудника захворювання в навколишньому середовищі.

Зараз найбільш актуальним є проведення вологого прибирання із застосуванням дезінфекційних засобів( це один із методів дезінфекції- хімічний), а також провітрювання приміщень як найбільш простого та доступного способу запобігання та розповсюдження вірусу.  Хімічну дезінфекцію здійснюють дезінфікуючими засобами – це спеціальні препарати, призначені для знищення різних збудників інфекційних хвороб, які пройшли державну реєстрацію в Україні та мають відповідне свідоцтво.

При виборі дезінфектантів для проведення дезінфекційних заходів з метою недопущення поширення випадків COV1D–19 варто надати перевагу деззасобам, в інструкції до використання яких передбачено знезараження вірусних агентів. Крім того, рекомендується обирати препарати, які не пошкоджують об’єкти обробки, не мають різкого запаху, є безпечними для користувачів і навколишнього середовища, прості в приготуванні робочих розчинів, тощо. Для проведення знезараження при COVID-19 ВООЗ та МОЗ України рекомендує використання хлорвмісних, спиртовмісних та препаратів, які мають комплекс четвертинних амонієвих сполук. Із великого спектру препаратів в реєстрі можна рекомендувати до використання такі: Хлорамін, Біонол Силфурс, Полідез, Дезариус Хлор, Бланідас 300, Бланідас Актив, Хлор Лік від, Бланідас оксідез, Діозан Гіпо хлорид, Санікон, Саніфект, АХД-2000, АХД-2000 гель, Стерізол та інші

При проведенні профілактичної дезінфекції, зокрема, в офісних приміщеннях, деззасобами обов’язково мають оброблятися поверхні, до яких часто торкається багато людей (ручки дверей, спинки стільців, ручки на дверцятах холодильника, стаціонарні телефони та інші пристрої спільного користування). Варто зазначити, що такі засоби як «Білизна», «Доместос» та їм подібні є миючими, а не дезінфікуючими і призначені для використання в домашніх умовах. В організованих колективах та місцях масового перебування людей, де є загроза одночасного їх інфікування, необхідно застосовувати більш дієві деззасоби.

У місцях скупчення людей потрібно проводити вологе прибирання всіх приміщень з використанням дезінфекційних засобів не менше 3-х разів за зміну з ретельним провітрюванням.

У транспортних засобах на час карантину потрібно проводити вологе прибирання із застосуванням деззасобів після закінчення робочої зміни і висадки пасажирів, а протягом дня проводити вологе прибирання транспортного засобу. Дезінфекції підлягають: підлога, двері, поруччя, сидіння, кабіна водія; дезінфекція має здійснюватися протиранням або зрошенням (гідропульт або розпилювач рідини). Норми витрат робочого розчину на 1 м2 відображені в інструкціях до препаратів. Після закінчення дезінфекційної експозиції (витримки) транспортний засіб потрібно провітрити протягом 15 хвилин та ретельно промити водою до зникнення запаху деззасобу. Водіїв транспортних засобів та кондукторів необхідно забезпечити респіраторами та спиртовим антисептиком на зміну (до 12 годин). Слід звернути увагу, що практично таких саме методів профілактики мають дотримуватися і водії таксі.

Насамперед, з метою недопущення поширення випадків COV1D–19, на робочих місцях має постійно проводитися профілактична дезінфекція робочої зони. Дезінфекція робочої зони виконує одну із найважливіших функцій в профілактиці інфекційних захворювань серед працівників. Від якості дезінфекційних заходів, проведених на робочих місцях, залежить здоров’я і життя багатьох працівників.

Завдання заключної дезінфекції - знищення збудника інфекційної хвороби в епідемічному осередку після госпіталізації, одужання, виїзду або смерті хворого. Заключну дезінфекцію повинна виконувати дезінфекційна бригада, що звичайно складається з 2-3 працівників (лікаря чи помічника лікаря-епідеміолога та інших фахівців, що задіяні у проведенні дезінфекції). До реформи, в складі санітарно-епідеміологічної служби було дезінфекційне відділення, в якому формувалися ці бригади в повному складі.

Сьогодні заключною дезінфекцією займається Варвинське районне лабораторне відділення ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України» в складі якого сформована мобільна бригада що обслуговує Варвинський, Срібнянський та Талалаївський райони. Виконують заключну дезінфекцію в колективах та під’їздах багатоповерхівок на прохання керівників і мешканців, надають рекомендації.

Узагальнений на сьогодні досвід свідчить, що SARS-CoV-2 – збудник COVID-19, передається між людьми повітряно-крапельним шляхом, а також через тісні контакти. У групі осіб із найбільшим ризиком зараження - особи, які перебували в тісному контакті з хворим або особи, які піклуються про хворих. Профілактичні заходи є ключовими, і вони є однаковими як для сфери охорони здоров'я, так і для населення в цілому.

Найбільш ефективними профілактичними заходами для населення є:

- часта обробка рук спиртовмісним антисептиком, якщо руки візуально не забруднені, та додатково спочатку з милом і водою, якщо руки брудні;

- уникання торкання очей, носа та рота;

-респіраторна гігієна та етикет кашлю: кашель або чхання в зігнутий лікоть або хустинку з її утилізацією в подальшому;

-носіння медичної маски і дотримання гігієни рук після зняття та утилізації маски;

-підтримання соціальної дистанції (не менше 1,5 м) від оточуючих, особливо від осіб з респіраторними симптомами.

Бережіть себе та будьте здорові!

 

Переглядів: 136 | Додав: lifeby070 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz