У поточному році сальмонеллезною інфекцією вже захворіли людини. Цифра порівняно не велика (але 50 % захворівших діти. У маленьких дітей це захворюваннячасто протікає важко.
Як же уберегтися від сальмонельозу? Яких потрібно дотримуватися правила, щоб не допустити проникненняйого збудників сальмонелл в організм?
Зараження людей від тварин походить, при вживанні м'яса і м'ясопродуктів птаха або тварин, а також яєць, кремових виробів в яких можуть знаходити сясальмонелли. У харчових продуктах сальмонелли можуть інтенсивно розмножуватися і накопичуватися. Якщо порушені умови їх зберігання і кулінарної обробки,або якщо для обробки варених і сирих продуктів використовує один і той же кухонний инвентарь- обробні дошки, ножі.
Уявіть собі, що в холодильнику прямо на гратах, а не втазку або мисці лежить сире м'ясо, а під ним стоїть готове блюдо, наприклад, крем, запіканка або у відкритій каструлі компот. Якщо крапля крові з м'яса, інфікованого сальмонеллами,потрапить у будь-яке з цих блюд-не минути біди.
Найбільш сприятливе середовище для сальмонелл-молочніе продукти, холодці, заливні блюда, креми,м'ясний фарш, салати. Особливо інтенсивно розмножуються ці мікроби в готових блюдах при кімнатній температурі і в теплі. Причому небезпека зараження збільшується ще і через те, що,розмножуючись в готовому блюді, сальмонелли не змінюють ні його зовнішнього вигляду, ні смаку, ні запаху.
З моменту вживання зараженої продукції до прояву симптомів хвороби може пройти від 2-6 годин до 4-7 діб.
Хвороба протікає важко, з підйомом t до 39-40, супроводжується нудотою, блювотою, багатократним рідким випорожненням. Особливо небезпечне захворювання для маленьких дітей і осіб літнього віку.
Для попередження захворювання необхідно суворо виконувати правила приготування їжі в побуті, міри особистої профілактики :
1. Треба взяти за правило не вживати м'ясо, що не пройшло ветеринарного контролю.
2. М'ясо і птаха слід добре проварювати або прожарювати з обох боків під кришкою. Якщо м'ясо готується великим шматком, то варити його потрібно не меньше двох годин. Готовність блюда з м'яса і птаха визначається виділенням безбарвного соку на місці проколу.
3. Остерігайтеся їсти непросмажені шашлики(особливоприготовані з курячого м'яса) при виїзді на природу.
4. Непастеризоване молоко рекомендуємо пити тільки кип'яченим.
5. Курячі яйця не можна їсти сирими, некруто, у вигляді яєчні.
6. Перед приготуванням блюд з яєць(яєчня-яєчня, омлет,запіканка) спочатку їх треба обмити, оскільки сальмонелли можуть потрапити у вміст яйця і зберегтисяв слабо просмаженому жовтку і білці.
7. Під час приготування будь-якого блюда хазяйка повинна мити руки після того, як вона доторкалася до яйця, оскільки з шкаралупи сальмонелли можуть потрапити на руки, а з них в їжу.
8. Для сирого м'яса і для варених продуктів потрібно матив господарстві різні обробні дошки.
9. Стежте за тим, щоб і в холодильнику сире м'ясо, птахне зберігалися у безпосередній близькості з готовими блюдами.
10. Холодець, холодець, салат, крем, желе, вінегрет -словом, усі ті блюда, які перед вживанням не піддаються вторинному проварюванню або прожаренню, - зберігаєте тільки в холодильнику.
11. Не вживайте продукти зі збіглим терміном придатності. Салати і вінегрети в не заправленому видіповинні зберігатися при температурі від 2 до 4 градусів небільше 6 годин. Заправляти салати слід безпосередньоперед вживанням. Салати треба готувати в невеликих кількостях, оскільки при зберіганні, в умовах побутового холодильника, може статися накопичення патогенних мікроорганізмів.
12. Не готуйте їжу про запас, краще приготувати їжістільки, щоб вона не залишалася
13. Мийте частіше за руку, особливо у дітей, перед їдою і після відвідування туалету. За відсутності умов для миття рук, користуйтеся одноразовими антибактеріальними серветкам.
14. Якщо сталося так, що дитина або хто-небудь здорослих членів сім'ї захворів, не намагайтеся самі поставити діагноз, а тим більше лікувати, - негайно викликайте лікаря.
Сальмонельоз далеке не нешкідливе захворювання навіть в тих випадках, коли він протікає легко. Річ у тому,що сальмонеллы можуть впродовж тривалого часу зберігати життєздатність в організмі недолікованого хворого. Розмножуючись в жовчному міхурі, вони викликають холецистит, холангіт. Крім того, сальмонелли довго живуть в кишечнику, і "носій" мікробів легко стає їх рознощиком.
Виконання цих нескладних правил допоможе уникнути захворювання гострими кишковими інфекціями, у тому числі сальмонельозом і збереже Ваше Здоров'я і здоров'я Ваших близьких.
|