Головна
Реєстрація
Вхід
Середа
08.05.2024
07:04
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2018 » Квітень » 24 » сальмонельоз та його профілактика
11:38
сальмонельоз та його профілактика

Сальмонельоз – це інфекційне захворювання травної системи, що виникає в результаті зараження бактеріями роду Salmonella, що супроводжується вираженою інтоксикацією і дегідратацією, іноді протікає за типом тифу, або з септицемією.

Характеристика збудника Дуже стійкий в навколишньому середовищі. Можить зберігати життєздатність у воді до 5 місяців, у грунті до півтора років, у м'ясі до півроку, в пташині тушках до року і більше. Близько 20 днів зберігаються в молоці, місяць в кефірі і чотири – у вершково маслі. У сирі сальмонела може залишатися в живому вигляді до року, 3-9 місяців в яєчно порошку і 17-24 дня на шкаралупа яєць. Сальмонели гинуть через 5-10 хвилин при температурі 70 ° С, Можуть витримувати деякий час кип'ятіння, якщо знаходяться в товщі великого шматка м'яса. При варінні яєць гинуть через 4 хвилини. У молоці та м'ясних продуктах сальмонели не лише зберігаються, але й активно розмножуються, при цьому не впливає на органолептичні властивості продуктів. Мікроорганізми досить стійкі до соління та копчення, а при заморожуванні збільшують тривалість терміну життя. В даний час виділені резидентні (інакше – госпітальні) штами сальмонел, мають високий ступінь стійкості до антибіотикотерапії та дезінфікуючих засобів.

Резервуаром і джерелом сальмонельозу є домашня худоба, птиця, деякі дикі тварини. У тварин захворювання може протікати як з клінічними проявами, так і безсимптомно. Здорові тварини НЕ захворюють на сальмонельоз, до цього схильні особи з ослабленими імунітетом. Сальмонели проникають в кровотік таких тварин і обсеменяется органи і тканини. Людина заражається при догляді за хворими тваринами, їх забої, вживанні в їжу інфікованих продуктів тваринного походження. Птахи, хворі на сальмонельоз, можуть загрязне посліду об'єкти обстановки і продукти харчування.

У Деяких випадках (Окремі види збудника) джерелом інфекції може бути людина. Тварини заразні протягом декількох місяців, людина може передати інфекцію в період від кількох днів до трьох тижнів, іноді носійство зберігається роками.

Сальмонельоз передається по фекально-орального механізму переважно харчовим шляхом. Основне значення в Епідеміологія сальмонельозу грають м'ясні та молочні продукти, пташині яйця. Водний шлях зараження реалізується в разі потрапляння сальмонел в джерела питної води для худоби у тваринницьких господарствах. Контактно-побутовий шлях нерідко має важливе епідеміологічне значення у випадках внутрішньолікарняних інфекцій. У міських умовах можлива реалізація повітряно-пилової шляхи зараження.

Люди володіють високою сприйнятливістю до сальмонельоз. Ступінь тяжкості розвинутої інфекції залежить від комплексу факторів, як зовні (кількість потрапили в організм збудників, їх антигенний склад і біологічні особливості), так і внутрішніх (стан захисних систем організму людини, супутні патології, зокрема травної системи). Найбільш важко інфекція протікає в немовлят (особливо недоношених) та осіб похилого віку.

Класифікація сальмонельозу По клінічній картині і ступеня поширення інфекційний процес поділяють на гастроінтестинальний, генералізований сальмонельоз і бактеріовиділенням.

Гастроінтестинальна форма по локалізації розрізняється на варіанти: гастритический, гастроентерітіческій і гастроентероколітіческом.

Генералізований сальмонельоз може протікати у вигляді двох варіантів: тіфоподобного і септичного. Бактеріовиділенням може носить гострий, хронічний і транзитний характер.

Симптоми сальмонельозу Інкубаційний період сальмонельозу може тривати від декількох годин до двох днів. Клінічні прояви залежать від варіанту захворювання.

Найбільш часто зустрічається формою є гастроентерітіческій варіант сальмонельозу. Характеризується загальною інтоксикацією і порушенням водно-сольового обміну. Захворювання починається гостро, з підвищення температури і наростання ознак інтоксикації (головний біль, ломота в мишах, слабкість). Потім у животі виникає біль спастичного характеру з Переважне локалізації у верхніх відділах живота і пупкової області, нудота і часта блювота. Незабаром приєднується діарея, калові маси досить швидко набувають водянистий, пінистий характер, смердючий, іноді відзначається їх зеленуватий відтінок. Діарея і блювота Мають різну частоту в залежності від тяжкості перебігу захворювання. Достаток виділюваної рідини при блювоті і дефекації веде до розвитку дегідратації.

При фізикальному огляді виявляється блідість шкірних покривів, незважаючи на лихоманку, іноді відзначається ціаноз, язик сухий і покрита нальотом, здуттям живота. При пальпації в животі відзначають бурчання, помірну болючість. При вислуховуванні серця тахікардія, тони приглушені. Пульс м'якого наповнення, схильність до артеріальної гіпотензії. Нерідко відзначають помірну олігурію. При тяжкій дегідратації можливий розвиток судом, переважно нижніх кінцівок.

При гастроентероколітіческом варіанті до другого-третього дня обсяг випорожнень зменшується, в калі можуть виявлятися слиз і прожилки крові. Пальпація живота виявляє болючість і спазм товстої кишки, дефекації може супроводжуватися тенезмами.

Гастрітіческій варіант має найбільш легке та короткочасне перебіг, зустрічається порівняно рідко. Він також характеризується гострим початком, менш вираженою інтоксикацією, блювотою багаторазової. Біль локалізується переважно в області епігастрію, діарея не розвивається.

При гастроинтестинальной формі сальмонельозу ступінь тяжкості визначається по виразності інтоксикаційного і дегидратационного синдромів. Ступінь інтоксикації звичайно характеризує температура тіла, яка може варіюватися від субфебрилітету до вираженої лихоманки.

Генералізована форма може протікати по тифоподобного варіанту, при цьому спочатку часто відзначаються гастроентеральние явища. У подальшому за стиханню нудоти, блювоти і діареї наростає лихоманка і ознаки інтоксикації (головний біль, безсоння, виражена слабкість), при цьому лихоманка набуває постійний або хвилеподібний характер. При огляді хворого іноді можуть спостерігатися елементи геморагічної висипки на шкірі, на 3-5 день виявляється гепатоспленомегалія. Характерна помірна артеріальна гіпотензія, відносна брадикардія. Клінічна картина нагадує таку при черевному тифі.

Септичних варіант сальмонельозу також часто починається з шлунково-кишковою клініки, в подальшому сменяющейся вираженою стійкою ремиттирующем лихоманкою, тахікардією, ознобами і інтенсивним потовиділенням при зниження температури. Має місце гепатоліенальнийсиндром. Захворювання протікає важко, довгостроково, може сприяти розвитку вторинних вогнищ гнійного запалення в легенях, нирках та сечового міхура (пієлонефрит, цистит), ендокардитів, абсцесів і флегмон. Іноді відзначають запалення райдужки.

Після перенесеного сальмонельозу, незалежно від його форми, деякі хворі продовжують виділяти збудника (бактеріовиділенням) до місяця. Якщо бактеріовиділенням затягується більше трьох місяців, його визнають хронічним.

Ускладнення сальмонельозу До важких ускладнення з високою ймовірністю летального результату відносять інфекційно-токсичний шок, що супроводжується набряком легенів і головного мозку, серцево-судинної, ниркової та надниркової недостатністю. Генералізовані форми чреваті розвитком гнійних ускладнень.

Лікування сальмонельозу Хворі з важкою формою перебігу або схильні до розвитку ускладнень підлягають госпіталізації, в інших випадках лікування проводиться вдома. Бажано спочатку здійснити заходи щодо промивання шлунка і кишечника (сифонні клізми, ентеросорбенти). Потім здійснюють корекцію водно-сольового балансу, виробляти заходи щодо регідратації. Дегідратацію першого та другого ступеня коригують за допомогою частого дробового прийому всередину розчинів Регідрон, Глюкосолан, оралит, цітроглюкосолан. Більш важка ступінь зневоднення може зажадати внутрішньовенної інфузійної терапії ізотонічний полііонними розчинами.

Дезінтоксикаційну терапію колоїдними розчинами типу гемодез або реополіглюкіну проводять тільки після відновлення водно-електролітного гомеостазу.

Ознаки вираженого метаболічного ацидозу є показанням до призначення внутрішньовенного введення бікарбонат натрію.

Антибіотикотерапія показана при генералізованої формі захворювання. Призначають препарати групи фторхінолонів, левоміцетину, доксициклін. Для лікування гастроінтестинальних форм захворювання антибіотики застосовують тільки у випадках стійкої до одного терапевтичних мерам інфекції.

При гастроинтестинальной формі хороший ефект дає призначення ферментних препаратів (фестал, ензістал та ін.)

У гострий період захворювання хворим прописана дієта № 4, після стихання кишкових проявів – № 13.

Профілактика сальмонельозу Загальна профілактика сальмонельозу включає заходи щодо забезпечення санітарно-гігієнічних умов при утриманні, забої худоби і птиці, обробці туш і продуктів тваринного походження, приготування страв з них на підприємствах громадського харчування і харчових виробництвах. А також заходи з контролю над захворюваністю сільськогосподарських тварин і птахів. Індивідуальна профілактика полягає в ретельній кулінарній обробці продуктів тваринного походження, дотримання термінів зберігання їжі.

з метою недопущення винекнення захворювань та спалахів ГКІ в дитячих дошкільних закладах, загально-освітніх школах, під час оздоровчого періоду та при виготовленні та реалізації продукції, необхідно:

- при виготовленні страв, кулінарних та кондитерських виробів, напівфабрикатів - обовязково дотримуватмсь поточності виробничого процесу;

- якісно проводити термічну обробку страв;

- постійно залишати добові проби;

- вести журнал бракеражу сирої та готової продукції;

- мати на всі продукти сертифікати відповідності;

- постійно мати запас дезінфікуючих та миючих засобів згідно вимог НД, дотримуватись правил приготування на відповідність процентної концентрації розчинів, обовязково проводити ротацію засобів кожні 3 місяці;

- обовязково вести журнал "здоровя";

вологе прибирання проводити якісно, не меньше 2 разів на добу із застосуванням дезінфікуючих та миючих засобів;

 

Мір специфічної профілактики сальмонельозу не передбачено в силу антигенне неоднорідності збудника і нестійкий імунітет. Екстрена профілактика в осередку інфекції при внутрішньолікарняних спалаху проводиться за допомогою лікувального сальмонеллезного бактеріофага.

Переглядів: 259 | Додав: naumenkoav2017 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz