Головна
Реєстрація
Вхід
Субота
11.05.2024
15:54
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2020 » Березень » 25 » Профілактика туберкульозу в районі та світі
10:51
Профілактика туберкульозу в районі та світі

Щороку 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. У цей день світова спільнота звертає увагу населення планети на серйозну проблему сучасності, що становить загрозу здоров’ю людей в усьому світі.

За офіційними даними ВООЗ, у світі близько 9,6 млн. осіб хворіють на туберкульоз, щорічно близько 1,5 млн людей помирає внаслідок цього захворювання.

Туберкульоз є однією з причин смертності внаслідок інфекційних хвороб. Понад 95% летальних випадків від туберкульозу реєструється в країнах з низьким рівнем життя.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікобактерією туберкульозу, що передається повітряно-крапельним шляхом. Основним джерелом інфекції є хворі на туберкульоз з відкритими формами, тобто ті хворі, що виділяють збудника в навколишнє середовище разом з мокротинням під час кашлю, чхання, в розмові. При цьому збудник інфекції має здатність розповсюджуватися в радіусі 2-6 метрів. Один хворий протягом року може заразити 5-10 осіб, що контактують з ним.

Найчастіше туберкульоз розвивається у людей з ослабленою імунною системою. На жаль, рівень поширення туберкульозу в Україні характеризується високим ризиком інфікування населення, більшість з якого навіть не підозрює небезпеку зараження, контактуючи з хворими у транспорті, магазинах, місцях масового перебування людей тощо.

Особливістю хвороби є те, що тривалий час вона розвивається в організмі людини без будь-яких зовнішніх ознак. Коли ступінь ураження мікобактерією туберкульозу, стає ширшим, у людини з’являються симптоми хвороби — це кашель понад 2 — 3 тижні, втрата ваги, потовиділення вночі, тривале підвищення температури.

Якщо говорити про діагностику захворювання, то сьогодні флюорографія не є основним методом виявлення туберкульозу, на даний час здійснюється дослідження мікроскопії мокротиння.

Проте, епідемічна ситуація в світі, так само в Україні, області та районі із захворюваності на туберкульоз залишається нестійкою.

  Рекомендуємо:

1. Всим  контактним у вогнищах туберкульозу проводити  хіміопрофілактику;

2. Всим  дорослим обов*язково щорічно проходити флюорографічне обстеження;

3. Всим дітям проводити обов’язково щорічо туберкулінодіагностику з метою профілактики туберкульозу.

4. При постійному кашлі та підвищенні температури тіла всим хворим негайно звертатися до лікаря за медичною допомогою, не зволікати;

5. Проводити профілактичні заходи соціально-економічного характеру:

 - оздоровлення умов зовнішнього середовища;

 - укріплення здоров'я населення;

 - поліпшення харчування та життєво-побутових умов;

 - розвиток фізичної культури й спорту, проводити загартування організму;

 - проведення заходів по боротьбі з алкоголізмом, наркоманією, палінням та іншими шкідливими звичками

6. Рання діагностика, що полягає у щорічних флюорографічних оглядах та організація своєчасного якісного лікування хворих є також вагомою ланкою у боротьбі з епідемією туберкульозу та попередження поширення серед населення.

 

Тож варто наголосити на тому, що своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для його ефективного лікування. Не зволікайте проведенням туберкулінодіагностики у дітей, профілактичними флюорографічними оглядами, дотримуйтеся здорового способу життя, раціонального повноцінного харчування, правил особистої гігієни – це стане запорукою здоров’я та вагомим кроком на шляху протидії епідемії.

Переглядів: 194 | Додав: lifeby070 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz