Головна
Реєстрація
Вхід
Вівторок
07.05.2024
11:19
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2018 » Вересень » 7 » Профілактика отруєнь грибами.
10:31
Профілактика отруєнь грибами.

Осінь — чудова пора року, яка має багато спокус. Одна з них — це збір грибів.

Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним, їх найчастіше використовують як приправи до страв. Це — своєрідний харчовий продукт, який має особливий хімічний склад. У грибах знаходиться значна кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР). Вони містять багато мінеральних речовин (фосфор).

Але засвоюванню грибів заважає значний вміст у них клітковини, хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково кишковому тракті, але й перешкоджає доступу травних соків. Лікарі оцінюють гриби як продукт, який важко  перетравлюється. Тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми.

І ні в якому разі гриби не можна споживати дітям!

Також треба особливо зазначити, що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.

 

Основні причини отруєнь грибами

·відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів,

·хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,

·недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування, а також недостатній контроль і нагляд за заготівлею і продажем. Незнання або недостатнє знання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є досить розповсюдженим явищем.

 

Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:

·Відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині.

·Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

 

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:

·Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.

·Остерігайтеся пластинчатих грибів.

·Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.

·Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.

·Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

·Не вживайте сирих грибів.

·Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.

Переглядів: 241 | Додав: naumenkoav2017 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz