Головна
Реєстрація
Вхід
Понеділок
13.05.2024
13:27
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2021 » Січень » 23 » Правильне застосування антибіотиків.
15:36
Правильне застосування антибіотиків.

Правильне застосування антибіотиків.

Ви призначали собі антибіотики, коли «щось задовго» хворіли грипом? Як часто при почервонінні та запаленні очей ви йшли в аптеку, а там вам пропонували краплі, які містять антибіотики? І чи використовували ви антибактеріальні мазі «для запобігання інфекції» при незначних порізах? У всіх цих випадках ви даремно витрачали кошти і піддавали невиправданому ризику своє здоров’я: антибіотики — у 99% випадків — були непотрібні, а ризик, що бактерії не будуть реагувати на антибіотики, коли це насправді буде потрібно, збільшувався.

Більшість мікробів не шкідливі і навіть корисні для людини, однак деякі з них можуть сприяти розвитку хвороби. Препарати для лікування таких захворювань називають антимікробними. Найбільш відомими антимікробними препаратами є антибіотики, які вбивають або зупиняють ріст бактерій.

Що ви знаєте про антибіотики? Які захворювання ними можна вилікувати? Що таке резистентність до антибіотиків? Коли їх варто вживати і як довго? 

Антибіотики (грец. αντι — проти, грец. βιοτικος — життєвий), це органічні речовини, що синтезуються мікроорганізмами в природі для захисту від інших видів мікроорганізмів та володіють здатністю пригнічувати розвиток, або вбивати цих мікробів. Як правило, антибіотики виділяють з живих бактерій або грибів. Існує також велика кількість напівсинтетичних антибіотиків. Ця група включає сотні препаратів різної хімічної структури, що вирізняються спектром і механізмом дії, побічними ефектами і показаннями до застосування.

Епоха антибіотиків розпочалася з відкриттям пеніциліну Олександром Флемінгом в 1928 році. З того часу антибіотики змінили медицину та підходи до лікування серйозних хвороб, водночас — врятували мільйони людей.

Вперше для лікування серйозних інфекцій антибіотики застосували у 1940-х роках. Пеніцилін був ефективним у боротьбі з бактеріальними інфекціями серед солдатів під час Другої світової війни. Однак вже незабаром стійкість бактерій до пеніциліну почала зростати, а люди, які його приймали, перестали отримувати позитивний ефект від лікування.

Стійкість до антибіотиків (антибіотикорезистентність) сьогодні є однією із найбільш серйозних загроз для здоров’я людей у всьому світі і, зокрема, для українців. Стійкість до антибіотиків розвивається, коли внаслідок застосування антибіотиків змінюються бактерії: бактерія стає нечутливою до антибіотиків, які використовуються для лікування спричинених нею інфекцій. Тобто антибіотикорезистентність розвивається у бактерій, а не у людей чи тварин. Це означає довше і дорожче лікування інфекційних захворювань та післяопераційних ускладнень, підвищення рівня смертності. Люди помирають від пневмонії, туберкульозу та інших хвороб, викликаних бактеріями, тільки тому, що бактерія не реагує на антибіотики, які мають її знищити. Що більше бактерій адаптовані до антибіотиків, то загрозливішою стає ситуація у майбутньому. Зокрема, приймаючи антибіотики без вагомих причин ви наближаєте ймовірну ситуацію, коли антибіотики перестануть в принципі допомагати і ми повернемося до тих часів, коли ліків від туберкульозу, холери, сифілісу та інших бактеріальних хвороб просто не існувало.

Як мікроби стають стійкими (резистентними)?

  • антибіотики вбивають бактерії, що спричинили хворобу, але стійкі мікроби не помирають;
  • антибіотики знищують і корисні бактерії, які захищають організм від інфекцій;
  • стійкі бактерії захищаються, що дозволяє їм і надалі викликати захворювання;
  • мікроби здатні передавати стійкість до препаратів іншим бактеріям, а інфіковані люди стають переносниками.

Задля виживання мікроби винаходять нові захисні стратегії – «механізми резистентності». Бактерії «записують» їх на свою ДНК і таким чином передають резистентність наступним поколінням.

 

Як захистити себе і свою сім’ю?

Хвороба виникає у випадках, коли мікроби розмножуються в організмі та провокують запальну реакцію. Захворювання від стійких мікробів важко вилікувати, а інколи взагалі неможливо. Ніхто не може повністю уникнути зараження мікроорганізмами, в тому числі резистентними. Однак деякі люди мають більший ризик. Тому слід захищатися від зараження.

Знайте про свій ризик. Поспілкуйтеся з лікарем щодо вашого ризику стосовно певних інфекцій, особливо якщо ви не вакциновані або у вас ослаблена імунна система. Дезінфікуйте подряпини та рани, а також слідкувати за хронічними захворюваннями, якщо вони у вас є.  

Ставте питання і спілкуйтеся. Поговоріть із сімейним лікарем щодо питань або проблем, які у вас є.

На прийомі у лікаря запитайте:

  • Як можна попередити інфекційні хвороби?
  • Що потрібно знати про антибіотики, які Ви мені призначили?

Що може зробити кожен, щоби запобігти стійкості до антибіотиків

Навіть у випадку розробки нових препаратів, серйозна загроза антибіотикорезистентності залишиться, якщо не зміниться поведінка кожного з нас. Адже головними причинами розвитку антибіотикорезистентності є надмірне використання антибіотиків і недотримання курсу лікування.

Як попередити такі жахливі наслідки? Ось що може зробити кожен з нас:

  • Не займайтесь самолікуванням — приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря.
  • Не переривайте лікування. Проходьте повний курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще.
  • Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому.
  • Ніколи не діліться антибіотиками з друзями, родичами, знайомими та не призначайте їм лікування.
  • Попереджуйте інфекції — регулярно мийте руки, уникайте контакту із хворими людьми і вчасно робіть щеплення.

Будьте здорові!

Переглядів: 125 | Додав: lifeby070 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz