Головна
Реєстрація
Вхід
Субота
11.05.2024
23:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2020 » Березень » 18 » Нітрати у питній воді – небезпека для дітей та дорослих
14:54
Нітрати у питній воді – небезпека для дітей та дорослих
В наш час актуальною темою є профілактика отруєнь нітратами що знаходяться в питній воді .Кількість отруєнь нітратами та нітритами не таке вже й велике , але потрібно враховувати,що інтоксикація ними характеризується доволі важким протіканням та може закінчитися смертю постраждалого.
Найбільш чутливі до нітратів діти перших місяців життя ,люди похилого віку, хворі з анемією, хворобами серцево-судинної .дихальної та видільної систем, дисбактеріозом кишківника. В більшості випадків гострі отруєння нітратами пов’язані з використанням для приготування дитячих сумішей з сухого молока колодязної води, яка вміщувала високий рівень нітратів.Отруєння нітратами проходить швидше і протікає важче при поступанні їх з водою, ніж з харчовими продуктами.
Токсична дія нітратів проявляється гіпоксією(кисневим голодуванням тканин). Тканинна гіпоксія розвивається внаслідок порушення транспортування кисню крові,а також пригніченню активності деяких ферментативних систем, що приймають участь в процесах тканинного дихання.
Клінічні прояви отруєння нітратами з являються протягом 1-1.5год.після потрапляння їх в організм з питною водою.Спочатку виникає ціаноз губ слизових оболонок, нігтів, обличчя.Отруєння у дітей раннього віку проходять у важчій формі. Найбільш небезпечним признаком отруєння, яке проявляється зразу після потрапляння нітратів в організм дитини являється метгемоглобінемія з вираженим ціанозом(посинінням). Перші ознаки ціанозу розвиваються при концентрації метгемоглобіна більше 10%.Якщо концентрація метгемоглобіна досягає 20-25% спостерігається виражений ціаноз.Поодинокі летальні випадки зареєстровані при підвищенні рівня метгемоглобіна в крові до 45%.Зміна кольору шкіри на сіро-синюшний стає помітним спочатку навколо губ, а потім на пальцях рук та обличчі. Посилюються явища серцево-легеневої недостатності. Діяльність кишкового тракту страждає в меншій мірі.По клінічній картині ці зміни часто нагадують токсичну форму пневмонії.
Завдяки значним пристосувальним механізмам , якими володіє організм людини, він частіше за все компенсує токсичний вплив нітратів в субтоксичних дозах.Однак якщо рівень цього впливу перевищує можливості біологічних систем організму розвивається картина отруєння нітратами. Хронічна дія на організм людини нітратів встановлена переважно відносно нітратів питної води і незначна по відношенню до нітратів, які знаходятьсяв продуктах харчування. При хронічних отруєннях нітратами в організмі людини розвивається стан гіпоксії. Виражений гіпоксичний стан,який виникає в усіх тканинах, визначає відповідні зміни в них.У дітей, які довгий час підпадали під вплив підвищених навантажень нітратів на організм,спостерігалась дисгармонія фізичного розвитку ,підвищувалась збудженість серцево-судинної та центральної нервової системи.
підвищувалась інфекційна захворюваність.
При приготуванні молочних сумішей для дитячого харчування потрібно уникати питної води з підвищеним вмістом нітратів.В таких випадках під впливом нітрифікуючої мікрофлори можливе відновлення нітратів в більш токсичні нітрити і як наслідок при їх вживанні виникнення нітратно-нітритного отруєння.Заборонено вживати воду з підвищеним вмістом нітратів(більше 50 мг/л по нітрат-іону).
Однією із причин наявності нітратів у колодязях є недотримання їх власниками санітарних вимог при облаштуванні та утриманні колодязів, вигрібних ям, надвірних туалетів, місць утримання худоби, тощо.
Для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією, необхідно:
- не вживати питну воду із колодязів і каптажів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/л). Особливо це стосується дітей та вагітних жінок! Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду;
- місця влаштування колодязів (свердловин) слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів – не менше ніж 20м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод;
- дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо). Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення;
- територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;
- для утеплення і захисту колодязів (свердловин) від замерзання використовувати пінобетон, мати із чистої соломи, сіна, стружки, тощо, але при цьому зазначений матеріал не повинен потрапляти у водозабір; ні в якому разі не використовувати для цієї мети гній чи перегній.
- з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива;
- за можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком. Вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів;
- категорично забороняється давати дітям салати із свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі 6-8 годин, оскільки в них за цих умов також наростає перетворення нітратів під впливом специфічної мікрофлори в нітрити.
Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах - чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману! Будьте обережні!
Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39-86%.
При перших ознаках отруєння негайно звертайтеся за медичною допомогою.
Запам’ятайте! Якщо у Вас виникли сумніви щодо якості питної води, Ви можете звернутись в районе лабораторне відідлення для проведення лабораторних досліджень питної води.

Лікар лаборант-гігієніст
Варвинського РЛВ
ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України» Любченко С.В.
Переглядів: 100 | Додав: varvases | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz