Головна
Реєстрація
Вхід
П`ятниця
10.05.2024
12:46
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2020 » Липень » 7 » Небезпечна хвороба – сальмонельоз
11:33
Небезпечна хвороба – сальмонельоз

Сальмонельоз — інфекційне захворювання, яке спричинюють бактерії роду Salmonella, характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму, а іноді й сепсису.

Воно зустрічається як у вигляді групових епідемічних спалахів (коли одночасно хворіє велика кількість людей), так і у формі поодиноких випадків. Сальмонели широко розповсюджені в природі. Особливе епідеміологічне значення має здатність сальмонел не тільки досить стійко зберігатися, а й розмножуватися в продуктах харчування.

Порушення режиму обробки харчових продуктів є найчастішою причиною харчових сальмонельозів. При оптимальній для розмноження мікробів температурі 20-37°С через 4-6 годин незначне зараження продуктів перетворюється на масивне забруднення, але навіть при масивному обсіменінні сальмонелами м’яса, молочних та інших продуктів помітних змін їх кольору, запаху, смаку, консистенції не спостерігається.

В процесі кулінарної обробки сальмонели гинуть при кип’ятінні - миттєво, при 80°С - через 2-3 хв., при 70 °С - через 5-10хв.

Сальмонели широко розповсюджені в природі, основним місцем їх знаходження є кишечник тварин і людини.

Сальмонельоз переносять домашня та дика (особливо водоплавна) птиця, велика рогата худоба, вівці, кози і навіть свині. Також резервуаром інфекції є гризуни, устриці, молюски, таргани, мухи. Джерелом інфекції також може бути людина, яка хвора на сальмонельоз, або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає.

Симптоми сальмонельозу схожі на симптоми більшості інших гострих кишкових інфекцій. Інкубаційний період становить в середньому 12-24 години (інколи до 2-3 діб).

Захворювання починається гостро: висока температура (до 38-39 градусів), озноб, загальна слабкість, нездужання, головний біль, переймоподібний біль в животі, нудота та блювання. Випорожнення в більшості випадків рідке, водянисте, пінисте, зеленуватого кольору, частотою від 5 до 10 разів на добу. На 2-3-й день хвороби в калі можна виявити домішки слизу і крові.

Триває захворювання від 3 діб до 2 тижнів.

Щоб не захворіти на сальмонельоз, необхідно дотримуватись таких правил:

-   обов’язково ретельно мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, а також після кожного відвідування вбиральні;

-   готуючи страви, необхідно мати окремий ніж для сирого м’яса та риби. Це стосується й обробної дошки, яку разом з ножем після використання слід ретельно мити та обдавати окропом;

-    не можна їсти недостатньо просмажене чи проварене м’ясо, пити сирі яйця, сире молоко;

-   остерігайтесь придбання продуктів на стихійних ринках (м’ясо, ковбаса, кондитерські вироби, сир, сметана). Звертайте увагу на кінцевий термін придатності та умови зберігання, за необхідності - вимагайте супровідну документацію, яка засвідчує якість та походження продуктів;

-   споживати страви необхідно одразу після приготування, при повторному вживанні - піддавати їх термічній обробці. Продукцію, що швидко псується, треба зберігати лише в холодильнику;

-   овочі та фрукти необхідно мити та обдавати окропом, особливо при вживанні в сирому вигляді.

Сальмонельоз - важке захворювання, яке за неправильного лікування може перейти в хронічну форму. Тому обов’язково пройти повний курс стаціонарного лікування.

У жодному разі не займайтесь самолікуванням!

Дотримання цих доволі простих правил допоможе вам і вашим близьким уникнути такого небезпечного захворювання, як сальмонельоз.

 

 

Лікар-бактеріолог

Варвинського районного

лабораторного відділення

ДУ» Чернігівський ОЛЦ МОЗ України»                           А.В.Науменко

Переглядів: 156 | Додав: lifeby070 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Липень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz