Головна
Реєстрація
Вхід
Понеділок
13.05.2024
13:50
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2021 » Травень » 3 » МАЛЯРІЯ – ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО!
07:49
МАЛЯРІЯ – ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО!

Photo

 

 

       Ось вже рік наша увага прикута до однієї з тяжких інфекційних хвороб – COVID-19. Зрозуміло, що це страшна хвороба, яка загрожує всьому людству. 

      Але існують і інші інфекційні захворювання, також небезпечні для життя, які поки що відійшли на другий план. Одне з таких – малярія.

       Щорічно малярією заражається до 300 мільйонів та помирає до 500 тис. осіб, з яких біля 90% - діти молодшого віку. Для нашої країни малярія є завізною хворобою. Випадки малярії реєструються серед співвітчизників та іноземних громадян, які приїздять в Україну з небезпечних на малярію країн.

          Перебуваючи в тропічних країнах, людина ризикує захворіти на малярію. Ця хвороба широко поширена в країнах Азії, Африки, Центральної і Південної Америки, на територіях республік СНД (Азербайджан, Таджикистан), так би мовити, в тропічних країнах. 

          Згідно статистичних даних в останні роки в Україні щорічно реєструється до 50 випадків малярії, з них 60% - у громадян України, 40% - у іноземних громадян. Іноді, нажаль фіксуються летальні випадки.

         Нещодавно у Харкові від малярії померла  молода людина. Вона захворіла незабаром після повернення додому з Танзанії, де відпочивала. Тест на COVID-19 виявився негативним і була запідозрена злоякісна форма малярії (тропічна). В результаті несвоєчасно встановленого діагнозу та пізно проведеної специфічної терапії, врятувати людину, нажаль, не вдалось. 

        В Житомирській області протягом останніх двох років випадків малярії не реєструвалось.

        Малярія – це інфекційне захворювання, яке спричинюють найпростіші з роду плазмодіїв. Передається від хворої до здорової людини через укуси комарів (так званих «малярійних комарів»), а також через кров, при переливанні її компонентів.

       Збудниками малярії є чотири види плазмодіїв, які викликають чотири різні форми малярії. Найбільш важка форма малярії – тропічна. При несвоєчасному зверненні за медичною допомогою можливий тяжкий злоякісний перебіг хвороби, який може призвести до смерті, особливо у дітей та вагітних.

       Клінічні прояви малярії різноманітні, дуже схожі на прояви грипу: це висока температура, головний біль, біль у м’язах, ломота в тілі – подібний стан тримається 6-8 годин і закінчується падінням температури та потовиділенням. Подібні напади повторюються через 1-2 дні. Розпізнати малярію допоможе епід.анамнез, а саме, перебування захворілої людини в тропічних країнах в останні 3 роки. При несвоєчасно розпочатому специфічному лікуванні у хворого збільшується печінка, селезінка, відмічаються розлади травлення, порушення з боку нервової системи.

       Для запобігання захворювання на малярію особам, які збираються в тропічні країни, необхідно, насамперед, застосовувати засоби попередження – вживання протималярійних препаратів та захист від укусів комарів.   

       Вживання протималярійних препаратів  призначається лікарем.  Почати вживання препарату потрібно за тиждень до виїзду, весь термін перебування в малярійно-небезпечних країнах та після повернення впродовж 4-х тижнів. Вірно проведена специфічна хіміопрофілактика захистить від захворювання та тяжкого його перебігу. 

       Заходи від укусів комарів повинні здійснюватися по приїзду в тропічну країну, як під час перебування в приміщенні, так і поза ним. Необхідно мати відповідний одяг, який  захищає відкриті ділянки тіла; використовувати репеленти для відлякування та засоби для знищення комарів; захищати приміщення від комарів засітчуванням вікон, дверей, ліжка.

       Після повернення додому необхідно повідомити свого лікаря про прибуття з тропічної країни, продовжити приймання протималярійного препарату та отримати інші відповідні рекомендації, так як в окремих випадках захворювання на малярію може виникнути в більш пізні терміни, до 3-х років, навіть при вживанні протималярійних препаратів. 

       Пам’ятайте, що чим ретельніше і чіткіше Ви будете виконувати правила профілактики малярії, тим менша вірогідність захворіти цією небезпечною хворобою. 

 

 

Переглядів: 122 | Додав: lifeby070 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz