Головна
Реєстрація
Вхід
Середа
08.05.2024
17:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2018 » Травень » 29 » Кір та заходи його профілактики
12:11
Кір та заходи його профілактики

У Україні спостерігається зростання захворюваності населення на кір.

В Чернігівській області з початку 2018 року зареєстровано 211 випадків. Госпіталізовано 182 особи.

Захворювання на кір встановлено 137 дорослим та 74 дітям. 115 осіб не мають щеплень проти кору (65 дорослих та 50 дітей).

Більшість хворих і контактних осіб не мають жодного щеплення проти кору через відмову від планової вакцинації.

Під час проведення епідеміологічного розслідування було встановлено, що джерелом поширення інфекції послужили хворі л.ди, іноді випадки мають завозний характер.

Основною причиною, що сприяли винекненню спалаху: відсутність імунітету проти кору - діти не мали щеплень..

В Варвинському районі захворюваність на кір не реєструється, але наближається час літніх канікул, і ми не виключаємо можливість завезення кору, тому необхідно дотримуватись всих протиепідемічних заходів та не зайвим буде нагадати що таке кір та які основні заходи його профілактики.

Кір - це гостре інфекційне вірусне захворювання з високим рівнем сприйнятливості (індекс контагіозності наближається до 100%), яке характеризується високою температурою (до 40,5°C), запаленням слизових оболонок порожнини рота і верхніх дихальних шляхів, кон'юнктивітом і характерним плямисто-папульозний висипом шкірних покривів, загальною інтоксикацією.

Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом, вірус кору виділяється в зовнішнє середовище в великій кількості хворою людиною зі слизом під час кашлю, чхання і т.д. Як правило, джерелом інфекції є хворий на кір в будь-якій формі, який заразний для оточуючих з останніх днів інкубаційного періоду (останні 2 дні) до 4-го дня висипань.

Сприйнятливість до інфекції надзвичайно висока: захворіти можна в будь-якому віці, якщо зустріч з вірусом сталася уперше. Несприйнятливі до інфекції діти 3-6 місяців життя, що народилися від імунних матерів. Якщо зараження матері відбувається в період вагітності, то вірус здатний проникати через плаценту, вражаючи плід (дитина переносить кір внутріутробного).

Від моменту зараження до клінічних проявів хвороби може пройти 1-2 тижні, іноді він може подовжуватися до 3-4 тижнів. Клінічні прояви (катаральний період) починаються із загального нездужання, головного болю, зниження апетиту, порушення сну. Підвищується температура тіла, при важких формах вона досягає 39-40 ° С. Ознаки інтоксикації у дорослих хворих виражені значно більше, ніж у дітей. З перших днів хвороби відзначають нежить з рясними слизовими, іноді слизисто-гнійними виділеннями. Розвивається нав'язливий сухий кашель, у дітей він часто стає грубим, «гавкаючим».Одночасно розвивається кон'юнктивіт, гіперемія кон'юнктив, ін'єкція склер і гнійні виділення. Хворого дратує яскраве світло.

На 3-5-й день самопочуття хворого дещо покращується, знижується лихоманка. Однак через день знову посилюються прояви інтоксикації і катарального синдрому, температура тіла піднімається до високих цифр. У цей момент на слизовій оболонці щік проти малих корінних зубів (рідше на слизовій оболонці губ і ясен) можна виявити характерну клінічну діагностичну ознаку кору – плями Філатова-Коплика-Бєльського. Вони являють собою кілька виступаючі і щільно фіксовані білі плями, оточені тонкою облямівкою гіперемії (вид «манної каші»).

В цілому катаральний період триває 3-5 днів, у дорослих іноді затягується до 6-8 діб.

Катаральний період змінюється періодом висипання - з'являється яскрава плямисто-папульозна висипка, яка має тенденцію до злиття і утворення фігур з ділянками здорової шкіри між ними.

При цій хворобі характерна послідовність висипань: у перший день елементи висипки з'являються за вухами, на волосистій частині голови, потім в той же день виникають на обличчі і шиї, верхній частині грудей, на 2-й день висип покриває тулуб і верхню частину рук , на 3-ю добу елементи висипу виступають на ногах і дистальних відділах рук, а на обличчі бліднуть. Період висипання супроводжує посилення катаральних явищ - нежитю, кашлю, сльозотечі, світлобоязні - і максимальна вираженість лихоманки і інших ознак токсикозу.

Лікування кору симптоматичне. Після перенесеного захворювання розвивається стійкий імунітет.

Більшість випадків кору спостерігаються в зимово-весняний період з підйомом захворюваності кожні 2-4 роки.

Профілактика. Основним методом профілактики кору є вакцинація.

Для захисту необхідно отримати дві дози вакцини КПК. Якісна і безпечна вакцина проти кору, паротиту та краснухи (ГлаксоСмітКляйн, Бельгія) наявна в лікувально-профілактичних закладах міста у достатній кількості.

До уваги батьків дітей віком від 1 до 9 років: якщо ви пропустили першу чи другу дозу вакцини КПК за графіком, зробіть безоплатне щеплення якомога швидше. Тим дітям, яким скоро виповнюється 1 рік або 6 років, важливо зробити щеплення за календарем щеплень.

Закликаємо батьків м. Запоріжжя вакцинувати дітей, щоб вберегти їх від такого небезпечного захворювання, як кір, яке є одною з головних причин дитячої смертності у світі.

За рекомендаціями ВООЗ та МОЗ України вакцинуватися рекомендується також і дорослим, які не мали щеплення проти кору, придбавши вакцину за власний кошт в аптечній мережі міста.

 

Переглядів: 236 | Додав: naumenkoav2017 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz