Головна
Реєстрація
Вхід
П`ятниця
10.05.2024
11:07
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2021 » Вересень » 13 » Гриби – не тільки смачні і корисні, але й небезпечні
13:35
Гриби – не тільки смачні і корисні, але й небезпечні
Гриби – не тільки смачні і корисні, але й небезпечні, та можуть призвести до отруєння, а іноді й до смерті.
Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. А щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає з липня по жовтень місяць.
Також, варто відмітити те, що отруїтися можна навіть їстівними грибами, якщо їх неправильно приготувати, або ж занадто багато з'їсти. Тому, ми вирішили пригадати Вам, які саме гриби несуть загрозу, які перші симптоми при отруєнні грибами, і як правильно лікуватися при цьому.
Що ж спричинює отруєння?
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.
Основними ознаками отруєння грибами є:
- нудота, блювання;
- різкий біль в животі;
- діарея;
- запаморочення;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- поява галюцинацій та марення.
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря!
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ
Найголовніше ! - терміново телефонуйте «103».
- Промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 1 таблетка на 10 кілограм маси тіла. Тобто, якщо Ваша вага становить 50 кілограм, Вам потрібно випити 5 таблеток активованого вугілля).
- До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
- Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
НІ В ЯКОМУ РАЗІ НЕ ЗАЙМАЙТЕСЯ САМОЛІКУВАННЯМ І НЕ НАМАГАЙТЕСЯ «ПЕРЕЧЕКАТИ» - ЦЕ МОЖЕ БУТИ СМЕРТЕЛЬНО НЕБЕЗПЕЧНО!!
- Також, залишки грибів або грибних страв треба обов'язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.
ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ПРОФІЛАКТИКА
- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, які підлягають контролю.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
- Ніколи не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Переглядів: 106 | Додав: varvalv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz