Меню сайту |
|
|
Наше опитування |
|
|
Статистика |
Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0 |
|
|
|
| | |
Головна » 2021 » Вересень » 13 » Гриби – не тільки смачні і корисні, але й небезпечні
13:35 Гриби – не тільки смачні і корисні, але й небезпечні |
Гриби – не тільки смачні і корисні, але й небезпечні, та можуть призвести до отруєння, а іноді й до смерті. Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. А щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає з липня по жовтень місяць. Також, варто відмітити те, що отруїтися можна навіть їстівними грибами, якщо їх неправильно приготувати, або ж занадто багато з'їсти. Тому, ми вирішили пригадати Вам, які саме гриби несуть загрозу, які перші симптоми при отруєнні грибами, і як правильно лікуватися при цьому. Що ж спричинює отруєння? - вживання отруйних грибів; - неправильне приготування умовно їстівних грибів; - вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; - вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників). Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є: - нудота, блювання; - різкий біль в животі; - діарея; - запаморочення; - зниження пульсу; - задуха; - судоми; - відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги); - поява галюцинацій та марення. Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря! ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ Найголовніше ! - терміново телефонуйте «103». - Промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 1 таблетка на 10 кілограм маси тіла. Тобто, якщо Ваша вага становить 50 кілограм, Вам потрібно випити 5 таблеток активованого вугілля). - До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини. - Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів. НІ В ЯКОМУ РАЗІ НЕ ЗАЙМАЙТЕСЯ САМОЛІКУВАННЯМ І НЕ НАМАГАЙТЕСЯ «ПЕРЕЧЕКАТИ» - ЦЕ МОЖЕ БУТИ СМЕРТЕЛЬНО НЕБЕЗПЕЧНО!! - Також, залишки грибів або грибних страв треба обов'язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування. ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ПРОФІЛАКТИКА - Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, які підлягають контролю. - Не купуйте гриби на стихійних ринках. - Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів. - Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими. - Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними. - Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали. - Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів. - Ніколи не куштуйте сирі гриби. - Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути. - Готуйте гриби протягом першої доби після збирання. - Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин. - Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
|
Переглядів: 106 |
Додав: varvalv
| Рейтинг: 0.0/0 |
|
|
Вхід на сайт |
|
|
Пошук |
|
|
Календар |
|
|
Архів записів |
|
|
|
|