Головна
Реєстрація
Вхід
Неділя
28.04.2024
09:56
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2017 » Вересень » 29 » гриби
12:16
гриби

Увага !

Гриби бувають отруйні !

В Україні вживання дикорослих грибів є традиційним.

За вмістом мінеральних речовин гриби можна порівняти з фруктами, як такі, що містять калій, фосфор і сірку. У білих грибах, лисичках та рижиках є вітаміни «А», «В1»; багато вітаміну «РР» у підберезниках та червоноголовцях – майже стільки, скільки у дріжджах та печінці, а вітаміну «Д» в грибах не менше, ніж у вершковому маслі.

У грибах, як і в молоці, м’ясі, рибі, яйцях, хлібі, овочах і фруктах є білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі і вітаміни, тому і називають їх “рослинним м’ясом”.

Здоровим людям корисні будь які страви з грибів. Їх також можна вживати хворим на ожиріння та цукровий діабет. Але негативним є те, що гриби містять багато клітковини, яка погано перетравлюється, тому лікарі не рекомендують вживати гриби при хворобах печінки, шлунково-кишкового тракту, а також серцево-судинних захворюваннях та екземах. З цієї ж причини гриби не рекомендується вживати дітям до 12 років та людям похилого віку. Досить уважно треба ставитись до грибів, які вживають сирими у салатах або тушкують і смажать без попереднього відварювання; вони часто призводять до більш або менш тяжкого отру­єння.

Водночас збирання та споживання грибів відноситься до факторів підвищеного ризику для здоров’я та життя людини. В Україні ситуація з отруєнням грибами залишається тривожною. Багато ще трапляється любителів-грибників, які мають про них тільки загальну уяву. Вони, як правило, забувають про отруйні гриби. Збирають такі люди замість сироїжок, зеленки, печериць, дуже схожих на них бліду поганку, яка містить в собі сильну отруту. А білий гриб плутають з отруйним “сатанинським”.

Близько 15% випадків отруєнь грибами закінчуються летальними наслідками.

Особливо небезпечні отруєння блідою поганкою та умовно їстівними грибами (сморжі, строчки).

Бліда поганка та її різновиди можуть скидатися на шампіньйони (печериці), зелену, зеленкувату та білу сироїжку, а також на зеленку. Найчастіше бліду поганку плутають з шампіньйонами. На відміну від блідої поганки краї шляпок шампіньйонів дещо заокруглені всередину. Пластинки на нижній частині шляпок білі лише у молодих грибів, з часом вони набувають рожево-червоного кольору, який по мірі розвитку шампіньйонів переходить у коричневий і майже чорний. У блідої поганки пластинки завжди білі або дещо зеленкуваті, ось чому її плутають також із зеленкою. У шампіньйонів немає загального покривала, яке вкриває молоду бліду поганку цілком і залишає на шляпці, а також біля ніжки біле кільце. Ніжки у шампіньйонів циліндричні, гладенькі, без набряку біля основи. Запам’ятайте основну відмінність блідої поганки від шампіньйона – основа ніжки у поганки бульбовидна, з набряками та залишками мішкоподібного покривала.

Отрута блідої поганки стійка до нагрівання та не руйнується під впливом травних ферментів. Особливо отруйні сирі гриби. В літературі описане смертельне отруєння 12-тирічного хлопчика, який з’їв тільки одну третину шляпки блідої поганки в сирому вигляді.

Клініка отруєння блідою поганкою вельми характерна. Після споживання грибної страви люди на протязі тривалого часу (в середньому 12 годин) почуваються добре. Проявлення симптомів починається раптово, найчастіше вночі. З являється різкий біль у животі, діарея та нудота. Хворі скаржаться на головний біль, запаморочення. Більш ніж у 50% спостережень хвороба закінчується смертю при повному збереженні свідомості, частіше 2-3 добу. В інших випадках після короткотривалого покращення стану летальний наслідок настає на 9-10 добу захворювання.

Строчки по отруйності займають друге місце після блідої поганки (летальні наслідки приблизно у 25% випадках). Отруєння спостерігається від вживання сирих грибів. Строчки вважаються умовно придатними до споживання грибами. Їх можливо використовувати для приготування різноманітних страв тільки після попереднього двократного відварювання на протязі 20 хвилин та вилученням відвару з наступним ретельним промиванням в холодній воді.

Нерідко плутають несправжні (отруйні) опеньки зі справжніми. Розпізнавальна ознака несправжніх опеньок -– зеленкувато-жовті або темно-бурі пластинки під шляпкою (у їстівних вони кремові).

Мухомор своїм виглядом різко відрізняється від інших грибів, тому отруєння ним серед дорослих зустрічається рідко. А ось діти інколи кладуть цей красивий гриб у кошик.

В останні роки фіксуються випадки отруєння їстівними грибами, які зростають поблизу шосейних доріг та промислових підприємств.

Пам’ятайте, що отруїтися можна й їстівними грибами – перезрілими, червивими, що довго лежать необроблені. Такі гриби слід віднести до отруйних так само, як і солоні та мариновані, які зберігаються в оцинкованому або глазурованому посуді.

Отже, збирайте гриби тільки ті, які добре знаєте, а якщо у вас виник хоч найменший сумнів—обійдіть їх стороною. Не слід збирати гриби на узбіччі доріг та у промислових зонах, на радіаційно-забрудненій території.

Оброблять гриби потрібно як найшвидше, бо вони розм’якнуть та будуть не придатні до споживання. Ретельно переберіть гриби, червиві та старі викиньте, місця пошкоджень комахами та гризунами зріжте ножем. Ножем зніміть тоненький верхній шар з ніжки. Добре промийте гриби у проточній воді та відваріть.

Якщо ж ви відчули перші ознаки отруєння, негайно викликайте “Швидку допомогу”, промийте шлунок підсоленою водою та розчином марганцю. Промивати слід до тих пір поки промивні води не стануть чистими.

Шановні грибники! Будьте уважні і обережні. Не ризикуйте своїм здоров ям та життям близьких і знайомих. Не забувайте, що гриби бувають отруйними!

Переглядів: 275 | Додав: naumenkoav2017 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Вересень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz