Головна
Реєстрація
Вхід
П`ятниця
03.05.2024
03:48
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2019 » Січень » 23 » Гігієна рук у дітей
15:54
Гігієна рук у дітей

Напевно всі хоча б раз чули таке твердження, що всі захворювання у нас від брудних рук. Таке твердження трохи перебільшено, хоча є й частка правди: якщо руки періодично дезінфікувати вологою серветкою або мити, то багатьох захворювань можна уникнути. Якщо в сім’ї підростає дитина, то їй з малого віку слід прищеплювати правила особистої гігієни рук, особливо слід пояснити дитині, що перед тим як почати їсти слід ретельно вимити руки.

 

Навички гігієни рук удетей

Для початку слід з’ясувати, яка гігієна в наших школах, бо саме там дитина проводить багато часу, іноді навіть більше ніж удома в колі сім’ї. Розглядаючи можливості, які є у навчальних закладах, то картина буде вельми цікавою. Велика частина шкіл забезпечена необхідними умовами для того, щоб школярі тримали руки в чистоті. Наприклад, біля їдальні, або безпосередньо на вході стоять ряд умивальників, а також електрорушники, тому кожен учень перед вживанням їжі може помити руки. Але є друга частина шкіл, що не забезпечена необхідними технічними умовами і діти в школі

У дитячому садку дитині прищеплюють звичку мити руки, перед тим як сісти за стіл, а в школі ця звичка з таким підходом (за відсутності умов дотримання гігієни) буде загублена безповоротно. У таких випадках держустановам і органам, які контролюють роботу навчальних закладів, слід заздалегідь подбати про дітей, а не починати вирішувати проблему, коли відбудеться епідемія кишкових захворювань.

 

Навчаємо і прививаємо дітям навички гігієни рук

Дитині слід прищеплювати навички гігієни рук. Але як це робити? Дитині слід покроково пояснювати і можливо показувати наочно весь процес.

 

Отже, як правильно мити руки:

§ Закочуємо рукава вище;

§ Руки простягаємо під струмінь води, змочує їх;

§ Беремо в руки мило і намилює їх до утворення піни;

§ Трем руку об руку;

§ Змиваємо з рук піну великою кількістю води;

§ Перевіряємо, наскільки добре вимили руки;

§ Витираємо руки чистим і сухим рушником;

§ Перевіряємо сухість долонь, для цього притискаємо до щік руки тильною стороною.

Ці правила відомі багатьом дітям, однак частина пунктів пред початком можна не виконувати. Такі пункти, як намилювання рук і витирання дітьми виконуються наспіх, без особливої ​​ретельності.

 

Процес навчання

Весь процес навчання має здійснюватися послідовно і починати краще з раннього віку. У однорічної дитини вже має бути уява про те, яку користь приносять вода, мило і чистота. Моя дитина миючи руки, вмиваючись, потрібно радиться промовляти свої дії. Тоді крім своєї волі дитина зрозуміє, яку користь приносить гігієна рук.

До року дитина вже в змозі сама стояти, тому радимо починати вчити його правильно мити руки, батькам при цьому рекомендуємо допомагати дитині в складних ситуаціях. Після досягнення дитиною двохрічного віку, він зможе сам помити собі руки. Під час миття рук батькам варто перебувати поряд і стежити за всім процесом. Якщо дитина не справляется, то потрібно йому допомогти помити руки у важкодоступних місцях (зап’ястя, тильна сторона). Батьківську пильність і контроль можна послабити, коли дитина досягне трирічного віку. У цьому віці досить буде періодично перевіряти успіхи дитини.

Дитину не тільки важливо навчити мити руки, але і зробити всіляке, щоб він сам став думати про те, наскільки важливо мити руки. Дитину потрібно лякати жахливими історіями, що якщо він не помиє руки, то заболіє. Діти часом виявляються розумнішими за дорослих, тому швидко роблять власні висновки. І якщо дитина пропустила одне миття рук і не захворіла, то вона може вирішити, що всі історії вигадані, а руки мити не обов’язково.

Для дитини миття рук має бути природним щоденним процессом, таким же як одягання, причісування. Нагадуйте дитині, що кожен раз після відвідування туалету, прогулянки, ігри - потрібно мити руки. Крім цього дитині слід сказати, що з брудними руками негарно ходити. Завжди показуйте, що мити руки важливо і потрібно на власному прикладі.

Переглядів: 224 | Додав: lifeby070 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz