Головна
Реєстрація
Вхід
Середа
08.05.2024
02:45
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2017 » Жовтень » 12 » Цей підступний гепатит С !
15:07
Цей підступний гепатит С !

Цей підступний Гепатит С !

Гепатит C («ц», hepatitis C) – це інфекційне захворювання печінки, що викликається вірусом. Інфекція, обумовлена вірусом гепатиту C, може розвинутися у будь-якої людини і спостерігається частіше у молодих людей. Захворюваність гепатитом С зростає. Вірус гепатиту С передається через кров. Більшість випадків гепатиту С розвивається непомітно і переходить в хронічну форму з багатолітньою течією без симптомів. Хронічний гепатит С добре піддається лікуванню новими препаратами.

Вакцини, що діє, для профілактики гепатиту С доки не існує, проте зараження можливо уникнути.

Головна особливість вірусу гепатиту С – це його генетична мінливість, виражена здібність до мутацій. Відомо 6 основних генотипів вірусу гепатиту С. Проте, завдяки мутаційній активності вірусу, в організмі людини можуть бути присутніми близько чотирьох десятків підвидів HCV, правда, в рамках одного генотипу. Це один з важливих чинників, що визначають персистенцію вірусу і високу частоту розвитку хронічних форм гепатиту С.

Імунна система людини просто не в змозі контролювати вироблення потрібних антитіл - доки виробляються антитіла на одні віруси – вже утворюються їх нащадки з іншими антигенними властивостями.

Де можна заразитися вірусом гепатиту С?

Заразитися можна при виконанні манікюру, нарощуванні нігтів, пірсинга, татуїровок – у відповідних салонах. Проте за статистикою частіше заражаються в тих місцях, де відбувається спільне вживання ін'єкційних наркотиків. Високий ризик зараження в місцях позбавлення волі. Медперсонал може заразитися на роботі (у лікарні, клініці) при травмі під час роботи з інфікованою кров'ю. Гемотрансфузії (переливання крові) в даний час рідко служать причиною інфікування пацієнтів, їх вклад складає не більше 4%. Раніше гепатит С характеризували як "постранфузійний". Ризик зараження при медичних маніпуляціях може зберігатися в країнах, що розвиваються. Якщо грубо порушуються санітарні норми, то місцем зараження може стати будь-який кабінет, де виконуються медичні маніпуляції.

Як відбувається передача інфекції?

Основний механізм інфікування – гематогенний, парентеральний (через кров).

Найчастіше зараження вірусом гепатиту C відбувається при введенні достатньої кількості інфікованої крові при ін'єкціях загальною голкою. Можливе зараження при виконанні манікюру, нарощення нігтів, пірсинга і татуїровок інструментами, забрудненими кров'ю хворого або носія інфекції, можливо – при спільному використанні бритв, манікюрного приладдя, і навіть зубних щіток (що попала на них інфікована кров може стати причиною зараження), при укусі.

Зараження гепатитом С при введенні препаратів крові при операціях і травмах, введенні медичних препаратів і масової вакцинації, в стоматологічних кабінетах менш ймовірно в розвинених країнах.

Зараження статевим шляхом* Статева дорога *передачі гепатиту С мало актуальний. При незахищеному статевому контакті з носієм вірусу вірогідність передачі складає 3-5%. В умовах моногамного браку ризик передачі інфекції мінімальний, проте він зростає при наявності великої кількості партнерів, випадкових зв'язків. Невідомо, наскільки сприяє передачі оральний секс. Особам, що мають статеві контакти з хворими гепатитом С або носіями вірусу, рекомендується використання презервативів. При цьому, як правило, Ви не можете сказати за зовнішнім виглядом людини, чи хворий він гепатитом С, і тим більше - чи є він носієм вірусу.

Передача гепатиту С від матері до дитяти Від інфікованої матері плоду вірус гепатиту С передається рідко, не більш, ніж в 5% випадків. Інфікування можливе лише в пологах, при проходженні родових доріг. Запобігти інфікуванню сьогодні не представляється можливим. В більшості випадків діти народжуються здоровими. Даних про перебіг інфекції в довготривалій перспективі доки недостатньо, протоколи лікування новонароджених також не розроблені. Немає даних ,що вказують на можливу передачу вірусу з молоком матері. Годування грудьми за наявності гепатиту С в матері рекомендують відмінити, якщо є порушення цілісності шкіри молочних залоз, кровотеча. Чи відбувається передача гепатиту С при звичайних побутових контактах?

Гепатит С не передається повітряно-краплинно (при розмові, чханні, із слиною і ін.), при рукостисканні, обіймах, користуванні загальним посудом, їдою або напоями. Якщо в побуті сталася передача інфекції, то при цьому обов'язково має місце попадання частки крові від хворого або носія вірусу гепатиту С в кров того, що заразився (при травмі, порізі, через садно і ін.). Хворі і носії вірусу гепатиту C не мають бути ізольовані від членів сім'ї і суспільства, їх не слід обмежувати або створювати особливі умови в роботі, навчанні, догляді за ними (діти, літні особи) лише на підставі наявності інфекції.

Як дізнатися, чи є у мене ризик захворіти гепатитом С?

Існують групи людей, що піддаються вищому ризику зараження гепатитом С. Найвищий ризик зараження мають:

• Особи, що вживають ін'єкційні наркотики

• Особи, якими переливали плазму крові до 1987 г .

Проміжний (середньо-підвищений) ризик зараження гепатитом С мають:

• Пацієнти, що знаходяться на гемодіалізі (апарат "штучна нирка"),

• Особи, яким були пересаджені органи (трансплантація) або яким переливали кров до 1992 г ., і всім, кому була перелита кров від донора, що згодом виявився з позитивним результатом аналізів на гепатит С,

• Особи з невстановленими захворюваннями (проблемами) печінки,

• Немовлята, що народилися від інфікованих матерів .

До наступної категорії (слабке підвищення риски) відносяться:

• Медичні працівники ,

• Особи, що мають статеві контакти з багатьма партнерами,

• Особи, що мають статеві контакти з одним інфікованим партнером.

Людям, що відносяться до груп високої і середньої міри ризику, необхідно пройти обстеження на гепатит С. При цьому, аналізи потрібно здати навіть в тих випадках, якщо (наприклад) використання ін'єкційних наркотиків було лише один раз і багато років тому,

Аналізи на гепатит С здають також всі особи, інфіковані ВІЧ. У дітей, що народилися від інфікованих матерів, аналіз виконується у віці 12-18 міс. Медичним працівникам обстеження слід пройти у всіх випадках передбачуваного контакту з інфікованою кров'ю (наприклад, якщо укололися голкою або кров попала в око). Особи з деяких груп ризику по гепатиту С слід пройти вакцинацію від гепатиту В, оскільки у них є ризик зараження і цією інфекцією.

По яких перших ознаках можна запідозрити гепатит С?

Гострий гепатит С діагностується рідко і частіше випадково. Характеризується досить високою активністю трансаміназ печінки (незрідка збільшення АЛТ в 10 разів і більш) за відсутності клінічних проявів (скарг хворого, яких-небудь зовнішніх ознак хвороби).

До симптомів гострого гепатиту С відносять інтоксикацію, відсутність апетиту, слабкість, нудоту, інколи – болі в суглобах. Потім може розвинутися жовтяниця, з появою якої активність трансаміназ знижується. Можливе збільшення печінки і селезінки (гепатоспленомегалія). В цілому, інтоксикація і підвищення трансаміназ менш виражені, чим при гепатитах А і С.

Які аналізи встановлюють факт інфекції?

Перший аналіз, який зазвичай рекомендують зробити, – це антитіла до вірусу гепатиту С (анті-hcv). Його виконують в більшості медичних установ. Цей аналіз встановлює лише факт інфікування в сьогоденні або минулому. Крім того, цей аналіз може давати помилково-позитивні (аналіз позитивний, але інфекції насправді немає) і помилково-негативні результати (аналіз негативний, але інфекція насправді є), з різних причин. Тому для точної діагностики гепатиту С виконується складніше обстеження.

Як лікарка ставить діагноз гепатиту С?

Для повної діагностики гепатиту С необхідно виконати ряд аналізів крові, перш за все біохімічний аналіз крові, ПЦР на HCV-РНК (якісний, кількісний, генотіпірованіє), загальний аналіз крові, коагулограму (згортання крові). Потрібно виконати також УЗІ органів черевної порожнини, може бути показана біопсія пункції печінки. Маючи всі результати, лікарка зможе поставити повний діагноз, визначити рівень розвитку вірусного процесу в організмі, оцінити стан печінки і міру її пошкодження, підібрати ефективне і безпечне лікування.

Чи можна заразитися вірусом гепатиту С і не захворіти?

Можна заразитися і перехворіти гепатитом C, тобто видужати. Вірогідність цього складає 10-20%. Можна заразитися і стати носієм вірусу гепатиту С. Віруси розмножуються в організмі носія, але йому самому великої шкоди не наносять. У таких людей не виявляють змін печінкових проб і ознак гепатиту при біопсії печінки. Проте можливо і прихований прогрес. Але все таки, одного дня заразившись вірусом гепатиту С, більшість інфікованих набувають хронічного гепатиту С. Вірогідність цього складає близько 70%. Всі інфіковані потребують постійного спостереження лікарки тому, що ризик активації захворювання у них зберігається. Чи можна заразитися і захворіти гепатитом С повторно? Так, можна заразитися і захворіти повторно. Навіть якщо проведене лікування було успішним, імунітет до вірусу гепатиту С не виробляється, тому повторне інфікування (у тому числі – іншим типом HCV) викликає захворювання.

Що робити, якщо в сім'ї є хворий на гепатит С?

Хворому або інфікованому членові сім'ї необхідно дотримувати всі заходи, які запобігають передачі вірусу іншим членам сім’ї, у тому числі:

• Не бути донором крові або органів для пересадки

• Не користуватися загальними предметами ужитку, які можуть служити чинниками передачі (бритвені верстати і прилади, епілятори, зубні щітки і нитки, манікюрні набори), • При порізах і садні прикривати їх бинтом або пластиром, щоб кров не попала назовні (якщо йому потрібно зробити перев'язку або поставити пластир, потрібно надіти медичні рукавички) Встановлено, що вірус гепатиту С виживає в зовнішньому середовищі (наприклад, в висохших краплях крові) при кімнатній температурі на протязі 16 годин, іноді навіть до 4 днів. Всі місця, куди випадково потрапили краплі крові інфікованого члена сім'ї, мають бути оброблені дезинфікуючим розчином – наприклад, миючими засобами, що хлор-містять, або розчином хлорного вапна в розведенні 1:100. Прання при 60 градусах інактівіруєт вірус за 30 хвилин, кип'ячення – за 2 хвилини.

Чи може гепатит С пройті самостійно без лікування?

Вірогідність перехворіти гепатитом C в гострій формі і одужати складає, по різним даним, до 10-30%. Гострий гепатит С практично не діагностується і в більшості випадків переходить в хронічний. Хронічний гепатит С не проходить самостійно і вимагає лікування.

Чи можна залишити гепатит без лікування і не звертатися до лікарки?

Зараження, як правило, приведе до розвитку хронічного гепатиту С. В більшості випадків перебіг хронічного гепатиту С доброякісне: у вигляді носійства без симптомів, або слабо вираженого гепатиту. Проте і в цьому випадку людина потребує спостереження лікарки. Це потрібно тому, що ризик активації захворювання (і розвитку небезпечних результатів) весь цей час зберігається. Якщо хронічний гепатит С протікає із значними змінами печінкових проб, то такі пацієнти потребують проведення противірусної терапії, оскільки у них високий ризик розвитку цирозу печінки.

Хто важче переносить гепатит С?

Особи, що зловживають алкоголем. У них циррози розвиваються протягом 5-8 років. Також важче хворіють літні люди та діти. Крім того, їм незрідка протипоказане повноцінне противірусне лікування. Особи старшого віку мають велику вірогідність розвитку хронічного гепатиту С і його несприятливих результатів (цироз печінки) в порівнянні з молодими. Тривалість захворювання гепатитом C Одужання після перенесеного гострого гепатиту С може настати протягом року. Хронічний гепатит С може протікати десятиліттями. Результати хронічного гепатиту С у пацієнтів з активним перебігом гепатиту, з постійно підвищеною активністю трансаміназ, ризик трансформації в цироз протягом 20 років досягає 20%. У 5% пацієнтів з цирозом можливий розвиток первинної раки печінки. Вірогідність розвитку раки печінки вище при одночасному перебігу двох інфекцій – гепатиту В і гепатиту С. Постійне вживання алкоголю також пов'язане з вищим ризиком розвитку раку печінки.

Загальна статистика результатів гепатиту С така. З кожних 100 чоловік, інфікованих вірусом гепатиту С,

• у 55-85 чоловік буде хронічна інфекція (хронічний гепатит або носійство без симптомів)

• у 70 чоловік буде хронічне захворювання печінки

• у 5-20 чоловік протягом 20-30 років розвинеться цироз печінки

• 1-5 чоловік загинуть від наслідків хронічного гепатиту С (цироз або рак печінки) Щоб не допустити цих наслідків хронічного гепатиту, потрібно пройти лікування.

З чого треба почати при гепатиті С?

Перш за все, із звернення до лікарки і обстеження. При обстеженні буде встановлений

тип і фаза перебігу інфекції, оцінений стан печінки. Все це впливає на вибір схеми лікування, його ефективність і безпеку.

Коли треба йти до лікаря і починати лікування?

До лікарки треба йти відразу, якщо вперше виявлені ознаки гепатиту С (хоч би анті- HCV). Лікування починають, якщо є зміни в печінці (наприклад, підвищення АЛТ).

До якого лікаря потрібно йти?

Хронічний гепатит С потрібно лікувати в дослідного фахівця-гепатолога. Це забезпечить максимальну ефективність лікування, його добру переносимість і дозволить уникнути додаткових витрат. Багато лікарів беруться за лікування гепатиту, враховуючи високу потребу в нім сьогодні. Проте не багато хто має відповідну підготовку і, що саме головне - клінічний досвід сучасної терапії хронічного гепатиту С. Сучасні препарати і схеми ефективної комбінованої терапії хронічного гепатиту С з'явилися не так давно і досвід їх вживання в нашій країні був сконцентрований в декількох спеціалізованих центрах. Найбільший досвід в терапії гепатиту С мають лікарі-гепатологи, що беруть участь в міжнародних клінічних випробуваннях тих препаратів, які прийняті в лікуванні в даний час або поступлять в широке звернення в найближчому майбутньому.

Сучасна стратегія лікування хронічного гепатиту С.

  • лікування гепатиту С – комбінована противірусна терапія. Міжнародні дослідження і клінічна практика показали, що в даний час найбільш виправдало себе поєднання двох препаратів - інтерферон-альфа і рібавіріна. Кожен окремо вони менш ефективні. Проте в особливих випадках захворювання (наприклад, протипоказання до призначення одного з препаратів) може бути призначена монотерапія одним препаратом. Дози препаратів і тривалість лікування підбираються лікарем індивідуально, зважаючи на багато чинників. Яких-небудь інших способів лікування з доведеною ефективністю, здатних забезпечити елімінацію вірусу гепатиту, сьогодні не існує. Про всі нові методи з доведеною ефективністю в лікуванні хронічного гепатиту С ми обов'язково напишемо в цьому розділі, як тільки вони з'являться.

Які ще методи лікування можуть бути використані?

Гепатопротектори (ессенциале, фосфоглів, ліпоєва кислота, силімар і тому подібне) не володіють противірусним ефектом, вони є препаратами підтримки, покращуючи деякі функції кліток печінки. Призначення імуномодуляторів з доведеною ефективністю допомагає стимулювати окремі ланки в імунній відповіді, що дозволяють організму більш

ефективно боротися з інфекцією (задаксин). Загальні рекомендації всіх лікарок – не займайтеся самолікуванням. Обережно сприймайте пропозиції інших методів лікування, завжди обговорюйте це з лікарем, що лікує. Сьогодні можна зустріти немало реклами і тверджень про нібито ефективних методах лікування гепатиту С і нових засобах – будь то препарати, що впливають на імунітет, «зміцнюючі» печінку, вітаміни, біодобавки або методи фізіотерапії. Не звертає уваги на гучні назви і солідно звучні рекомендації. В кращому разі – ці методи не принесуть шкоди, а ось користь від них ніколи не була доведена на ділі. Головне – "не продивитися" небезпечний сценарій розвитку інфекції і вчасно призначити реальне ефективне лікування гепатиту С.

Коли гепатит С важче піддається лікуванню?

Згідно із статистикою, важче піддається лікуванню гепатит С у чоловіків, людей старше 40 років, у пацієнтів з нормальною активністю трансаміназ, при високому вірусному навантаженні, в тих, що мають 1 b генотип вірусу. Звичайно, наявність цирозу печінки до моменту початку лікування погіршує прогноз. Ефективність противірусного лікування залежить від багатьох чинників. При тривалому перебігу гепатиту С нелегко добитися повної ерадикації вірусу. Головне завдання – загальмувати процес активного розмноження вірусів. Це можливо в більшості випадків при використанні сучасних схем противірусної терапії. За відсутності активного розмноження вірусів в печінці достовірно знижується вираженість запалення, не прогресує фіброз.

Що буде, якщо після проведеного курсу лікування пацієнт «не попаде» у відсоток тих, що вилікувалися?

Передбачені курси і спеціальні схеми повторної терапії для людей, в яких результат лікування не був досягнутий або виявився неповним (виник рецидив інфекції відразу після лікування). Препарати і протоколи терапії гепатиту С постійно удосконалюються, їх ефективність зростає і може виявитися вище, ніж попередня схема лікування, що не дала бажаного результату.

Чи відновиться функція печінки після лікування?

Прогноз при лікуванні сприятливий, навіть якщо не удалося повністю подавити реплікацію вірусів. В ході противірусного лікування, прогрес гепатиту С (і пошкодження печінки) достовірно стримується. А якщо HCV-РНК протягом року після закінчення терапії в крові не виявляється, то в більшості випадків можна вважати себе вилікуваним. У такому разі функції печінки відновлюються повністю.

Як довго може продовжуватися лікування гепатиту С?

Вибір схеми і тривалість курсу і тривалість курсу лікування залежить від течії і стадії гепатиту С, що встановлює лікаря. Лікування комбінацією інтерферону і рібавіріна може тривати 12 місяців. При цьому на відміну від багатьох інших інфекційних захворювань, при хронічному гепатиті С немає єдиного стандарту лікування, рекомендовано індивідуальне планерування в особливих випадках. Передбачені складні протоколи лікування, що беруть до уваги генотип вірусу, стан печінки (показники, її функції і зміни її тканини при біопсії), вірусне навантаження. Дози препаратів і схема їх призначення можуть змінюватися, і залежать також від різновидів препаратів (наприклад, різних форм інтерферону).

Переглядів: 262 | Додав: naumenkoav2017 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz