Головна
Реєстрація
Вхід
Неділя
28.04.2024
20:32
Вітаю Вас Гість | RSS
Варвинське районне лабораторне відділення

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2018 » Листопад » 27 » 15 листопада – Міжнародний день відмови від куріння
10:56
15 листопада – Міжнародний день відмови від куріння
  • сьогоднішній день курцями є більше половини всього чоловічого населення планети і близько чверті жіночого. В Україні приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років є постійними курцями. Більш як половина всіх курців свою першу сигарету викурила у віці до 12 років. Від згубної звички – щороку помирає близько 5,4 мільйони людей. В Україні тютюнопаління є причиною кожного п’ятого випадку смерті осіб віком понад 35 років. Сьогодні, коли Україна посідає перше місце в Європі за кількістю курців, ми не можемо говорити про тютюнопаління, як про невинні пустощі. Куріння – серйозна медико-соціальна проблема. Складність її вирішення полягає у невідповідності стандартного відношення до паління в суспільстві та його дійсного значення у руйнуванні здоров’я людей.

Але уникнути проблеми краще, ніж виходити з неї ціною героїчних зусиль. Профілактика набагато ефективніша за найсучасніше лікування: більшість курців не можуть кинути палити навіть за умов медичного та психологічного втручання.

Куріння шкідливо впливає на центральну нервову систему, що позначається на життєдіяльності всього організму. Розвиваються стійкі вегетативні неврози, що супроводжуються головним болем, шумом у вухах, запамороченням, У людини постійно буває пригнічений настрій, вона втрачає сон і апетит. Тютюнова отрута руйнує організм, завдає йому непоправної шкоди.

Особливо тютюнопаління є небезпечним для підлітків, оскільки руйнівно діє на молодий підростаючий організм. З таких юних курців потім виростають заядлі прихильники куріння, хронічні курці, яким пізніше важко позбутися цієї звички.

Куріння часто викликає розвиток виразкової хвороби, чому сприяють постійне підвищення кислотності шлункового соку і порушення кровопостачання стінок шлунка внаслідок звуження судин.

Особливо паління негативно впливає на жінок. Відомо, що жіночий організм дуже сприятливий для таких поганих звичок, як куріння і вживання алкоголю. Є сумна статистика, згідно з якою серед 100 новонароджених малят, матері яких під час вагітності палили, четверо помирають протягом першої доби після народження.

Головним забруднювачем повітря усередині приміщень є вторинний дим. Ті, хто вдихає вторинний дим, страждають від тих же самих хвороб, що і регулярні курці. Вторинний дим також обумовлює несприятливі впливи на здоров’я дітей, включаючи бронхіт та пневмонію, розвиток і посилення астми. Тютюновий дим також спричиняє роздратування очей та носа, головний біль, запалення горла, нудоту, кашель і проблеми з диханням.

Першим кроком України в боротьбі з тютюнопалінням стало прийняття Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».Наступним кроком стало підписання Рамкової конвенції ВООЗ із контролю над тютюном, де науковими даними підтверджується, що вплив тютюнового диму є причиною смерті та багатьох захворювань.

Після підписання Рамкової конвенції ВООЗ Україна прийняла ряд ефективних законів, які забезпечують захист від впливу тютюнового диму на робочих та громадських місцях.

Цього року темою Світового дня без тютюну- є боротьба з серцево-судинними захворюваннями. Саме куріння дуже часто є причиною розвитку хвороб серця і однією із головних причин смертей від серцево-судинних захворювань.

МОЗ виділяє 5 неочевидних фактів, які пов’язують куріння і здоров’я серця:

КУРІННЯ ВИКЛИКАЄ ІШЕМІЧНУ ХВОРОБУ СЕРЦЯ, ІНСУЛЬТ І ХВОРОБУ ПЕРИФЕРИЧНИХ СУДИН

Куріння є одним із ключових факторів ризику розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту і хвороби периферичних судин.

З 10 СМЕРТЕЙ ВІД СЕРЦЕВО СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ СПРИЧИНЕНА КУРІННЯМ

Щороку від серцево-судинних захворювань, спричинених курінням, помирають 50 тисяч українців. Цей показник становить 12% від усіх смертей від хвороб серця. У світі від хвороб серця, що виникли внаслідок куріння, щороку помирає близько 2 мільйонів людей.

РІК БЕЗ ТЮТЮНУ ЗНИЖУЄ РИЗИК ІШЕМІЧНОЇ ХВОРОБИ СЕРЦЯ УДВІЧІ

Упродовж року після того, як ви кинули курити, ризик ішемічної хвороби серця знижується вдвічі, порівняно з курцями. Ризик розвитку цієї хвороби знижується до рівня тих, хто ніколи не курив, упродовж 15 років.

5-15 РОКІВ БЕЗ ТЮТЮНУ РИЗИК ІНСУЛЬТУ ЗНИЖУЄТЬСЯ ДО РІВНЯ НЕКУРЦІВ

Упродовж 5-15 років після того, як ви кинули курити, ризик інсульту скорочується до рівня людей, які ніколи не курили.

ВІДМОВА ВІД КУРІННЯ ЗМЕНШУЄ РИЗИК ПОВТОРНОГО ІНФАРКТУ

Людина, яка кидає курити після інфаркту, зменшує удвічі ризики повторного інфаркту.

Переглядів: 206 | Додав: naumenkoav2017 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz